Ofițer de Poliție Judiciară, condamnat la închisoare cu executare, după ce a primit mită 1,1 milioane de euro de la un om de afaceri

Un ofiţer de poliţie judiciară trimis în judecată de DNA după ce ar fi cerut şi primit mită 1,1 milioane de euro de la un om de afaceri pentru a-l ajuta la clasarea unui dosar a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 10 luni de închisoare. Decizia instanței nu este definitivă.

Urmărește-ne peGoogle news
Ofițer de Poliție Judiciară, condamnat la închisoare cu executare, după ce a primit mită 1,1 milioane de euro de la un om de afaceri
Foto: Poliția Română/ imagine cu caracter ilustrativ

Marius Aurelian Fleancu a fost condamnat de Tribunalul București la 4 ani şi 5 luni de închisoare pentru luare de mită, 3 ani pentru trafic de influenţă şi 1 an şi 3 luni pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Pedepsele au fost contopite şi a fost adăugat un spor, rezultând o condamnare de 5 ani şi 10 luni închisoare. De asemenea, i-a fost impusă interdicţia de a lucra ca poliţist pe o perioadă de cinci ani după eliberarea din penitenciar.

În acelaşi dosar a fost condamnat la 4 ani de închisoare şi un complice al poliţistului, Cristian-Nicolae Ploaie.

Potrivit DNA, în perioada februarie - aprilie 2020, Marius Aurelian Fleancu era ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, fiind delegat la Parchetul General pentru a participa la o anchetă într-un dosar în care omul de afaceri Bogdan Savin, proprietarul grupului de firme Ager, era cercetat pentru înşelăciune. Prin intermediul complicelui său, Cristian-Nicolae Ploaie, ofiţerul de poliţie ar fi luat legătura cu omul de afaceri şi i-ar fi cerut peste un milion de euro, promiţând că va obţine clasarea dosarului de înșelăciune. Poliţistul a susținut că va împărți banii cu procurorul de caz şi cu procurorul şef de secţie de la Parchetul General.

"Banii respectivi ar fi fost pretinşi prin intermediul celeilalte persoane (Cristian-Nicolae Ploaie, n.r.), în schimbul promisiunii că: ar urma să facă cercetări într-un anume sens, astfel încât probele strânse să conducă la desfiinţarea concluziilor expertizei deja făcute în cauză şi în cele din urmă la o soluţie de clasare; ar urma să intervină la procurorul de caz şi la procurorul ierarhic superior (asupra cărora a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă), astfel încât să se dispună soluţia clasării, iar eventualele plângeri faţă de clasare să fie respinse", potrivit DNA.

Între poliţist, Cristian-Nicolae Ploaie şi omul de afaceri Bogdan Savin au avut loc mai multe întâlniri, în biroul acestuia din urmă sau la un hotel din Capitală, unde a fost negociată suma cerută ca mită pentru a obţine clasarea dosarului. Pentru a dovedi "seriozitatea" demersului său, poliţistul i-a permis lui Cristian-Nicolae Ploaie accesul la date şi informaţii din dosarul respectiv care nu erau destinate publicităţii, astfel încât să-i creeze omului de afaceri convingerea că ajutorul promis este real.

Informaţiile erau legate de: probele administrate în dosar, măsurile asigurătorii instituite şi bunurile asupra cărora au fost aplicate, măsurile asigurătorii ce urmau a fi instituite şi bunurile asupra cărora urmau a fi aplicate sechestrele asigurătorii şi activităţile de urmărire penală ce urmează a fi efectuate.

Întâlnirile dintre cei trei au fost monitorizare de procurori, după ce omul de afaceri Bogdan Savin a făcut denunţ la DNA.

La sfârşitul lunii aprilie 2020, intermediarul Cristian-Nicolae Ploaie a fost prins în flagrant de DNA în timp ce primea suma de 1,1 milioane de euro de la omul de afaceri, iar pe 2 mai 2020 a fost reţinut şi ofiţerul de poliţie Marius Aurelian Fleancu, acesta fiind arestat preventiv şi trimis apoi în judecată.