Obiceiuri de Bobotează - Semnificația sărbătorii creștine
Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante. Astăzi ne reamintim de botezul Mântuitorului în apa Iordanului și de momentul în care Hristos l-a îngropat pe vechiul Adam și a început zidirea unui om nou. Împreună cu ziua Sfântului Ioan, celebrată mâine, Boboteaza marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Naşterii lui Iisus Hristos.
Astăzi e ziua în care Iisus Hristos a fost botezat cu apă, după legea nouă, pentru că botezul vechi evreiesc, al tăierii împrejur, s-a petrecut pe 1 ianurie.
Ortodocșii numesc sărbătoarea Bobotează, iar catolicii îi zic Epifanie, deoarece lui Ioan, cel care l-a botezat, i s-a arătat Duhul Sfânt sub forma unui porumbel și o voce a rostit: ”Acesta este Fiul meu preaiubit întru care am binevoit.” Adică Ioan a avut o viziune, o epifanie.
Ioan fusese informat că aşa se va întâmpla și de aceea, când vorbea despre Iisus, spunea: El e cel ce vine după mine și care a fost înaintea mea. Această e esența creștinismului: vine cel care ne-a creat ca să ne mântuiască.
Botezul nou, spre deosebire de cel vechi, e cu Duh Sfânt. De aceea Iisus l-a ales pe apostolul Pavel să-i convingă pe ceilalți ucenici că nu e bine să mai insiste cu tăierea împrejur ca să nu facă din creștinism o sectă, ci o nouă religie.
Boboteaza, cunoscută şi ca "Teofania" sau "Epifania", înseamnă înnoirea omului creştin. Mântuitorul a primit taina botezului la 30 de ani, vârsta maturității la evrei. A fost scufundat în apele Iordanului de Sfântul Ioan Botezătorul, pentru a readuce Duhul Sfânt în creație.
Se consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită și nu se strică niciodată pentru că a fost sfințită prin chemarea Sfântului Duh.
Preoții aruncă, astăzi, crucea în apă și bărbații sar după ea. Cel care reușește s-o aducă înapoi, va avea noroc tot anul.
În ziua de Bobotează se colindă, se fac și se prind farmecele și descântecele și se fac prorociri despre noul an.
Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete își leagă un fir roșu de mătase pe inelar și își pun o rămurică de busuioc sub pernă ca să-şi viseze ursitul.
Potrivit tradiției populare, fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita chiar în acel an.
Se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii despre locurile unde sunt ascunse comorile.
De Bobotează nu se spală rufe, sunt interzise certurile și nu se dă nimic cu împrumut.
În Bucovina, la porțile celor care poartă numele sfântului Ioan Botezătorul se pune un brad împodobit, iar gazdele dau o petrecere cu lăutari.
În Transilvania, cei care au acest nume sunt purtați cu alai prin sat până la râu, unde sunt botezați şi purificați.