O polițistă din SUA a fost găsită vinovată de uciderea unui șofer de culoare - A confundat arma de serviciu cu pistolul electric

O poliţistă americană care a împuşcat mortal un tânăr şofer afroamerican în cursul unui control de rutină în trafic în aprilie la periferia oraşului Minneapolis a fost găsită vinovată de omor prin imprudenţă, notează AFP, potrivit Hotnews.

Dec 24, 2021 - 09:03
Urmărește-ne peGoogle news
O polițistă din SUA a fost găsită vinovată de uciderea unui șofer de culoare - A confundat arma de serviciu cu pistolul electric

Kim Potter, în vârstă de 49 de ani, a afirmat mereu că a crezut că şi-a scos pistolul electric Taser atunci când în realitate şi-a scos arma de serviciu şi l-a împuşcat pe Daunte Wright, 20 de ani, care se opunea arestării în Brooklyn Center, în nordul Statelor Unite.

Juriul a găsit-o vinovată de omor prin imprudenţă după trei zile de deliberări într-un tribunal din Minneapolis, unde această tragedie a redeschis rănile uciderii lui George Floyd.

Fosta poliţistă, care a pledat nevinovată, nu a reacţionat joi, 23 decembrie, când a fost anunţat verdictul. Ea riscă o pedeapsă maximă de 25 de ani de închisoare în total, iar sentinţa urmează să fie pronunţată în februarie.

"Remuşcările şi regretele sale pentru acest incident sunt copleşitoare", a declarat avocatul ei, Paul Engh, după verdict, cerând judecătorului să o elibereze pe cauţiune.

"Nu este în niciun caz un pericol pentru public", a declarat judecătorul.

La 11 aprilie 2021, poliţista patrula împreună cu un coleg care hotărâse să îl controleze pe şoferul unui Buick alb după săvârşirea unei contravenţii rutiere uşoare. Când şi-au dat seama că acesta era vizat de un mandat de arestare, au vrut să-l reţină.

Poliţista a descris situaţia din acea zi drept "potenţial periculoasă".

Daunte Wright, care nu era înarmat, nu a lăsat să îi fie puse cătuşele şi a pornit maşina pentru a fugi. Kim Potter şi-a scos arma din teacă, explicând că a crezut că a luat pistolul electric.

"Ne-am luptat să-l împiedicăm să fugă şi apoi totul s-a transformat în haos. Îmi amintesc că am strigat +Taser, Taser, Taser+ şi nu se întâmplă nimic. Iar colegul meu mi-a spus că l-am împuşcat", a povestit polițista vineri, înainte de a izbucni în plâns.

Avocatul său a invocat eroarea umană şi efectul stresului pentru că a spus că ea încerca să-şi protejeze colegul.

Dar pentru procurorul Erin Eldridge, Daunte Wright a murit din cauza manipulării imprudente a unei arme şi a neglijenţei unui agente care avea, totuşi, 26 de ani de experienţă.

Într-un comunicat transmis presei americane, familia victimei a spus joi că se simte "uşurată" că "s-a dat socoteală pentru această moarte absurdă".