O femeie din Bihor, acuzată că și-a ucis soțul alcoolic, a fost eliberată din arest: „A fost victima agresiunilor domestice repetate exercitate de către soţ”

O femeie din județul Bihor, acuzată de omor după ce și-a ucis soțul, a fost pusă în libertate de Curtea de Apel Bihor, judecătorii susținând că „există suspiciunea rezonabilă a legitimei apărări”, arată Bihoreanul, potrivit Ziare.com.

Mai 10, 2022 - 10:12
Urmărește-ne peGoogle news
O femeie din Bihor, acuzată că și-a ucis soțul alcoolic, a fost eliberată din arest: „A fost victima agresiunilor domestice repetate exercitate de către soţ”
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Potrivit surselor citate, Elena Maria Blaga, a fost arestată de Tribunalul Bihor, dar sentința a fost anulată de Curtea de Apel Oradea, femeia fiind pusă în libertate sub control judiciar.

Potrivit soluţiei postate pe portalul Curţii de Apel Oradea, completul de judecată a desfiinţat în totalitate verdictul Tribunalului Bihor, a rejudecat propunerea de arestare formulată de procurori şi a respins-o, dispunând plasarea femeii sub control judiciar pe o perioadă de 30 de zile.

În mod neobişnuit, argumentele completului format din doi judecători au fost redate detaliat pe pagina de internet a instanţei, arătându-se, în esenţă, că dovezile prezentate în timpul dezbaterilor arată că femeia acuzată de omor a fost, la rându-i o victimă. În ultimul an, ea a fost supusă la multiple agresiuni fizice şi psihice de soţul ei, un consumator cronic de spirt medicinal, aflat în cea mai mare parte a timpului în stare de ebrietate şi având multiple episoade de internare în spitale de psihiatrie.

Reacţia ei a survenit "pe fondul atacului violent exercitat de către victimă în data de 1 mai 2022 în urma căruia inculpata a suferit mai multe leziuni traumatice la nivelul trunchiului şi al capului", se arată în soluţie, unde li se reproşează procurorilor că nu au făcut suficiente demersuri pentru a lămuri circumstanţele în care s-a produs evenimentul.

Potrivit Bihoreanul, în opinia judecătorilor, „din probele administrate până la acest moment procesual există suspiciunea rezonabilă că inculpata a acţionat în condiţiile legitimei apărări ori a excesului neimputabil de legitimă apărare în faţa atacului violent al soţului său". Iar ambele situaţii, potrivit legii, înlătură răspunderea penală pentru fapta comisă.

Procurorilor li s-a imputat şi că nu au dispus efectuarea unor investigaţii medico-legale care să lămurească ce a provocat traumatismele vizibile pe care aceasta le are la nivelul feţei şi omoplatului drept, aspecte care ar fi arătat că aceasta a fost victima agresiunilor victimei sale şi nici nu clarificat dacă toate leziunile descoperite pe corpul victimei au fost provocate de ea ori dacă sunt "consecinţa unor acte de autoagresiune" sau "a căderii anterioare a inculpatului în timpul deplasării în propria locuinţă, pe fondul consumului de alcool".

Anchetatorilor li s-a reproşat şi că s-au rezumat să justifice propunerea de arestare prin gravitatea faptei de care este acuzată femeia şi "cu privire la care există suficiente dubii" ca să fie calificată ca infracţiune. Iar asta în condiţiile în care, tot din dovezile prezentate în faţa lor, aceasta este "o persoană integrată social, care munceşte, se ocupă de gospodărie, care nu prezintă un pericol social concret pentru comunitatea în care locuieşte şi care a fost victima agresiunilor domestice repetate exercitate de către soţ".

Ca atare, instanţa a decis să o elibereze pe femeie din arest şi să o lase acasă, impunându-i, însă, şi interdicţii, între care şi cea de a părăsi ţara, fără acordul poliţiştilor ori procurorului de caz.

Soluţia Curţii de Apel Oradea este definitivă.

Sursa: Ziare.com