O fată cu dizabilităţi din Vaslui a murit după ce mama ei a refuzat să lase medicii să o opereze și a decis să o externeze „pe semnătură”

O tânără de 26 de ani, din comuna vasluiană Bălteni, a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui din cauza unei ocluzii intestinale. Medicii o pregătiseră pentru operaţie, dar mama ei a externat-o sub semnătură fără nicio explicaţie, iar fata a murit.

O fată cu dizabilităţi din Vaslui a murit după ce mama ei a refuzat să lase medicii să o opereze și a decis să o externeze „pe semnătură”

Gabriela, o tânără de 26 de ani din comuna vasluiană Bălteni, s-a născut cu un handicap grav, era imobilizată la pat şi nu putea comunica.  

Duminică, 9 ianuarie, tânăra, însoţită de mama ei, a ajuns la spital cu dureri abdominale puternice. În urma consultului, medicii au diagnosticat-o cu ocluzie intestinală, apoi au decis să o interneze pe secţia Chirurgie, pentru a fi operată.

Mama Gabrielei a fost, de asemenea internată, în calitate de tutore al unei persoane cu handicap. Conform protocolului, înainte de a ajunge în salon, cele două au fost testate împotriva COVID-19, iar mama a ieşit pozitivă la infectarea cu coronavirus.

Femeia s-a prezentat în unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) împreună cu mama ei. Acolo a fost diagnosticată cu ocluzie intestinală, apoi internată pe secţia Chirurgie. În aceeaşi zi au fost testate ambele împotriva COVID-19. Mama a ieşit pozitivă, iar pacienta negativă. A doua zi, pe data de 10 ianuarie, mama a refuzat orice intervenţie chirurgicală, orice tratament şi a cerut, sub semnătură, externarea fiicei ei”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui, pentru Vremea Nouă, citat de Adevărul.ro.

În urma acestei decizii, starea de sănătate a tinerei s-a agravat vizibil, iar după două zile a fost din nou internată.

Miercuri, pacienta a fost adusă din nou la spital cu ambulanţa, însă, din păcate, de această dată medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva. În astfel de situaţii, dacă pacienta nu avea reprezentant legal, se putea face o comisie, şi peste voinţa mamei, se putea decide ca pacienta să fie operată. Cum mama, în calitate de tutore, s-a opus oricărei intervenţii chirurgicale, oricărui tratament, medicii nu au putut decât să respecte această decizie”, a precizat managera SJU Vaslui.

După decesul fetei, poliţiştii vasluieni au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă

Miercuri, 12 ianuarie 2022, Poliţia municipiului Vaslui a fost sesizată de către Spitalul Judeţean Vaslui cu privire la decesul unei femei de 26 de ani. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite împrejurările în care s-a produs decesul”, a declarat Bogdan Gheorghiţă, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.