Noua lege a pensiilor: Stagiul de cotizare nu va mai fi fix

Se anunţă noi schimbări în ceea ce priveşte veniturile pensionarilor. Stagiul de cotizare la pensie o să fie diferit în funcție de domeniul de activitate al angajatului.

Iun 11, 2021 - 21:11
Urmărește-ne peGoogle news
Noua lege a pensiilor: Stagiul de cotizare nu va mai fi fix

Anunţul a fost făcut, vineri după amiază, chiar de ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea (USR).

„Stagiul de cotizare nu va mai fi fix, va fi o formula in functie de domeniu”, a declarat Cristian Ghinea despre stagiul de cotizare. El a adăugat că oficialii Comisiei Europene „s-au speriat de stagiul de cotizare de 25 de ani” pentru că „nu faci decat sa arunci sistemul in aer”. „Vom scoate aceasta scadere brusca si vom gasi o formula viabila sa nu dereglam sistemul, asta ne-am angajat”, a mai spus ministrul.

Ghinea a mentionat ca „nu este o aliniere in coalitie” pe eliminarea pensiilor speciale. „Eu sunt mai radical, sa dispara toate pensiile speciale. Asa functioneaza coalitiile, avem  promisiuni diferite”, a adăugat el.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a anunţat luni seara că nu există nicio intenţie de a elimina pensionarea anticipată şi nici de a majora stagiul minim de cotizare la 35 de ani. Precizările MMPS vin în urma unor informaţii vehiculate în spaţiul public cu privire la intenţia Guvernului de a creşte stagiul minim de cotizare şi de a elimina pensionarea anticipată.

„MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulţi factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum şi diferite variante de lucru”, precizează instituţia într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

În ceea ce priveşte noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecţie, reprezentanţii ministerului susţin că se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoare formulă de calcul a pensiilor.

„În acelaşi timp, MMPS nu a iniţiat nicio discuţie şi nu există nicio intenţie de a elimina pensionarea anticipată”, au mai spus aceştia.