Noile sancțiuni ale SUA vizează un miliardar rus, familia purtătorului de cuvânt al lui Putin și parlamentari - Marea Britanie sancționează 386 de deputați ai Dumei ruse

Statele Unite au impus vineri sancţiuni care îi vizează pe miliardarul rus Viktor Vekselberg, trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, precum și o serie de parlamentari ruşi, în cea mai recentă serie de pedepse pentru invazia Ucrainei de către armata rusă, transmite Reuters.

Urmărește-ne peGoogle news
Noile sancțiuni ale SUA vizează un miliardar rus, familia purtătorului de cuvânt al lui Putin și parlamentari - Marea Britanie sancționează 386 de deputați ai Dumei ruse
Sursa foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Printre cele mai afectate de sancţiunile de vineri se numără zece persoane din consiliul de administraţie al VTB Bank, al doilea cel mai mare creditor din Rusia, şi 12 membri ai Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, se arată într-un comunicat al Departamentului Trezoreriei al SUA.

Trezoreria continuă să tragă la răspundere oficiali ruşi pentru că au permis războiul nejustificat şi neprovocat al lui Putin”, a declarat secretarul Trezorerie, Janet Yellen.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a fost vizat de sancţiuni încă de pe 3 martie. Măsurile de vineri se extind asupra soţiei sale şi a celor doi copii adulţi.

Aceştia duc „stiluri de viaţă luxoase care sunt incongruente cu salariul de funcţionar public al lui Peskov”, a afirmat Trezoreria într-un comunicat.

Forţele ruse au continuat să bombardeze vineri oraşe din toată Ucraina şi păreau să se regrupeze pentru un posibil asalt asupra capitalei Kiev.

La mijlocul lunii februarie, camera inferioară a parlamentului de la Moscova a votat pentru a-i cere preşedintelui Putin să recunoască independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, susţinute de ruşi.

Unsprezece membri şi preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, au fost adăugaţi vineri pe lista celor sancţionaţi.

Justificând votul, Volodin a declarat în februarie că guvernul de la Kiev „nu respectă acordurile de la Minsk. Cetăţenii şi compatrioţii noştri care locuiesc în Donbas au nevoie de ajutorul şi sprijinul nostru”.

Acordurile de la Minsk au fost semnate în 2014 şi 2015 în speranţa de a se pune capăt violenţei dintre separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi guvernul de la Kiev.

Și secretarul britanic de externe Liz Truss a anunțat vineri sancțiuni împotriva a 386 de deputați ai Dumei ruse, care au susținut invazia Ucrainei, potrivit AFP.

Într-un comunicat de presă, ministrul a precizat vineri că acești aleși, care au votat pentru recunoașterea independenței regiunilor separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, sunt afectați de o interdicție de călătorie și de înghețarea activelor lor în Marea Britanie unde nu mai pot face afaceri.

Acest anunț vine la 24 de ore de la anunțul sancțiunilor impuse de Londra asupra a șapte ruși bogați și influenți apropiați de Kremlin, printre care și Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea.

A fost lovit de o înghețare a activelor, o interdicție de călătorie și o interdicție de tranzacționare, ceea ce a pus în așteptare vânzarea anunțată a clubului de fotbal.

Guvernul britanic a mai spus vineri că ar putea sechestra în curând un apartament de lux cumpărat cu bani gheață de o tânără legată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ca parte a unei noi legi împotriva banilor murdari.

Polina Kovaleva, de 26 de ani, este fiica Svetlanei Poliakova, despre care se crede că este amanta de multă vreme a lui Lavrov, și a cumpărat acest apartament.

Proiectul de lege privind infracțiunile economice, a cărui discuție în parlament a fost accelerată după invazia rusă a Ucrainei, va facilita pedepsirea cazurilor de „avuție inexplicabilă” aparținând unor persoane fără sursă cunoscută de venit legitim.

Și autoritățile italiene au anunțat că au confiscat vineri mega-iahtul oligarhului rus Andrey Melnichenko, potrivit unui comunicat al poliției financiare a Italiei, citat de TKI.

În comunicat se transmite că nava, numită „SY A”, valorează aproximativ 578 de milioane de dolari și a fost dusă în portul din nord-estul Trieste.

Consilierul lui Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că fondurile Băncii Centrale a Federației Ruse, înghețate în Occident, au fost deja rezervate Ucrainei. Este vorba despre o sumă de 300 de miliarde de dolari.