Noi reguli de admitere la Academia de Poliție - Cât de mult contează proba sportivă
Condițiile de admitere în cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” au fost modificate. Acum, cine trece de probele fizice cu notă mare are un avantaj față de cei care se pregătesc temeinic pentru proba scrisă.
Decizia a fost luată în cadrul întâlnirii Senatului universitar unde s-a hotărât ca ponderea notării în cadrul probelor de admitere să fie modificată.
Astfel, nota finală va fi reprezentată din media aritmetică a notelor obținute la proba de evaluare a performanței fizice, respectiv la proba scrisă, transmite Sindicatul Europol.
Conform noilor reguli, nota obținută la proba de evaluare a performanței fizice va avea o pondere de 50% din nota finală, urmând ca proba scrisă să aibă la rândul ei o pondere de 50%.
Până acum, admiterea se realiza exclusiv pe baza notei obținute la proba scrisă, reprezentată de subiecte din gramatica limbii române, limbă străină și istorie. Proba de evaluare a performanței fizice nu era notată, însă era eliminatorie.
”Propunerea este greu de justificat și nici nu am văzut vreun fundament care să stea la baza acestei decizii. Așa ar fi fost firesc, să fie explicat de ce este nevoie de cuantificarea probelor din cadrul performanțelor cu note.
Încă nu știm ce s-a dorit să se realizeze cu această propunere.
Mai mult, dacă ne raportăm la celelalte academii de poliție din Europa, este nevoie de o condiție fizică minimală pentru a trece de probele fizice. În primul an, în mare majoritate a timpului se face pregătire tactică militară.
Nu îmi dau seama cine o să vină la concurs. Unii vor lua probabil nota 10 la sport și 7 la testele grilă și se va face media de 8.50 și va putea intra la fel ca cel care ia această notă la proba scrisă, de exemplu.
Din punct de vedere sindical, pe noi nu ne interesează să fie foarte bun sportiv când intră în Academia de Poliție, ci să fie bun când iese din școală. Au fost nenumărate situații când o persoană a intrat în Academia de Poliție cu 75 de kilograme și a ieșit cu 100 de kilograme”, a explicat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, potrivit Ziare.com.
Rămâne de văzut ce impact va avea această modificare în lista finală de admitere din această sesiune, mai ales în contextul în care în ultimii doi ani, sistemul educațional s-a desfășurat în marea majoritate în sistem online.
În raport cu celelalte instituții de învățământ superior, doar Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport mai are un sistem similar de notare, în care se pune accent foarte mare pe performanțele fizice ale candidaților.
”Mai degrabă am fi putut vorbi despre o creștere a complexității probei scrise unde am fi putut introduce exerciții de logică, similare cu cele de la Institutul Național de Magistratură, de subiecte care țin de funcționarea statului, etc”, a mai spus Cosmin Andreica.
Singurii candidați pentru care se va face excepție de la aceste reguli, sunt copiii veteranilor care nu vor susține proba scrisă, ci doar proba de evaluare a performanței fizice (Legea 168 din 2020).
De asemenea, candidaţii care, în perioada studiilor liceale au obţinut distincţii (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de M.Ed. beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susţinerea probelor scrise de evaluare a cunoştinţelor, pe locurile finanţate de la bugetul de stat, dacă au fost declaraţi „apt” și, după caz, „promovat” (au îndeplinit baremul minimal de promovare), la proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice și la examinarea medicală şi îndeplinesc celelalte condiţii legale şi criterii specifice pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale M.A.I.
Potrivit Ziare.com, care citează date oferite de Ministerul Educației, ultimele olimpiade internationale cu participarea României (adica loturi rezultate în urma etapelor nationale organizate de minister) au avut loc în 2019.
Prin urmare, dacă la acel moment 163 de elevi au fost premiați dintre care peste 70% erau în clasele a XI-a și a XII-a, și care la acest moment nu mai sunt în liceu, mai rămân câteva zeci. De asemenea, este puțin probabil ca aceștia să opteze pentru o carieră de polițist.
Potrivit Ziare.com, propunerea de modificare a procedurii de admitere la Academia de Poliție ar fi venit din zona lui Marius Mihăilă, consilierul ministrului Lucian Bode, care este consilier sportiv.
În culise s-ar discuta și despre limitarea numărului de fete admise la Academia de Poliție, mai notează Ziare.com. În realitate, această probă eliminatorie până acum ar putea avantaja candidatele cu o condiție fizică rezonabilă, chiar dacă iau note mici, în ideea că ar putea fi punctate mai bine decât colegii lor la testele grilă.
Sursa: Ziare.com