Nicolae Ciucă: USR nu susține un Guvern minoritar, voi merge la partid și vom lua decizia

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat luni, după întâlnirea cu Dacian Cioloș, că USR nu susține un guvern minoritar și cere refacerea coaliției.

Oct 25, 2021 - 20:25
Oct 25, 2021 - 20:27
Urmărește-ne peGoogle news
Nicolae Ciucă: USR nu susține un Guvern minoritar, voi merge la partid și vom lua decizia

Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă există posibilitatea să-şi depună mandatul, în cazul în care negocierile cu USR nu vor duce la o refacere a coaliţiei, iar premierul desemnat a admis că se poate ajunge şi în acest punct.

Un răspuns cât se poate de tranşant. USR nu susţine un Guvern minoritar, există o singură soluţie, refacerea coaliţiei. Neavând un mandat în acest sens, nu am putut da un răspuns. Voi merge la partid şi vom lua decizia. Am terminat acum negocierile cu USR, în funcţie de ce se va decide în partid, vom vedea dacă mai continuăm. Situaţia e foarte dificilă. Discuţiile au plecat de la recunoaşterea situaţiei grave prin care trece ţara. Am solicitat ca fiecare dintre noi să luăm decizia corectă pentru ţară”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul întâlnirii cu Dacian Cioloş.

Președintele PNL Florin Cîțu a declarat luni, după întrevederea lui Nicolae Ciucă cu Dacian Cioloș, că mandatul premierului desemnat este „unul foarte clar”, fără PSD și USR la guvernare.

Haideți să vedem această propunere, să vedem cum va arăta ea. Că poate să fie o propunere cu președintele PNL premier desemnat. Haideți să nu discutăm scenarii. Deciziile în PNL se iau în PNL, nu le putem lua noi aici, acum. PNL ia decizia susținerii unui premier în BPN, dar decizia aparține premierului. Avem astăzi decizia în PNL de a susține un guvern minoritar  PNL – UDMR, cu premier Nicolae Ciucă. Să vedem ce se întâmplă. PNL a făcut, celelalte partide doar vorbesc. E momentul ca PNL și USR să arate că vor să deblocheze criza. PNL a făcut o concesie majoră. Președintele PNL nu mai e propunerea de premier. E rândul celor de la PSD și USR să voteze ca să stopăm criza”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele USR, Dacian Cioloș, susține că nu înțelege atacurile președintelui României Klaus Iohannis la adresa partidului pe care îl conduce.

PNRR-ul l-am lucrat împreună și știm ce avem. Avem o idee pe buget și pe 2022. Asta înseamnă să existe un mandat din partea PNL că își dorește reluarea negocierilor.

PNL să aleagă acum sau să continue cu PSD. Noi nu forțăm. Eu doar i-am spus domnului Ciucă.

Dacă precizăm mai clar lucrurile și modul în care șă luăm decizile eu sper ca lucrurule să funcționeze. Dar evident că nu avem garanții altceva decât ce putem pune într-un protocol.

Noi căutăm soluții. Ce-și dorește sau nu președintele cred că trebuie să-l întrebați pe el. Domnul președinte ne-a spus că soluțiile trebuie găsite între partide.

Am văzut că e preocpupat să atace USR ori de câte ori are ocazia. Care sunt subtilitățile, domnia sa știe”, a declarat Dacian Cioloș.