Mugur Isărescu, mesaj pentru români, după ce inflaţia a crescut la aproape 14%: „Să mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut”

Creșterea costurilor cu toate formele de energie și adâncirea problemelor de pe lanțurile globale de aprovizionare sunt principalele cauze ale inflației, a declarat, joi, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

Urmărește-ne peGoogle news
Mugur Isărescu, mesaj pentru români, după ce inflaţia a crescut la aproape 14%: „Să mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut”

Guvernatorul BNR a spus că din iulie 2021 s-a înregistrat o creștere extrem de rapidă a prețurilor, ceea ce reflectă un șoc puternic sau un fenomen de criză.

„Avem începând cu iulie 2021 o creştere extrem de rapidă a preţurilor, ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză, înseamnă o creştere într-o perioadă scurtă, bineînţeles că reflectă un fenomen advers cu totul şi cu totul deosebit. În spatele acestei creşteri a preţurilor de consum din România, ca şi din mai toate ţările europene, este o creştere a costurilor de producţie şi, în special, a costurilor cu energia, deci a preţurilor la energie. Toate formele de energie, inclusiv combustibilii. Se mai adaugă, tot pe partea de costuri, adâncirea sincopelor din lanţurile internaţionale de valoare adaugată cauzate de sancţiuni, reticenţa companiilor vizavi de relaţiile comerciale cu Rusia şi iminenţa unor noi seturi de măsuri în trimestrul 1”, a declarat Isărescu.

Citește și: Klaus Iohannis, după declarația lui Mugur Isărescu: Poate la el în parc sunt mai mulți tei. Trebuie să fim mai atenți cu ce și cum cheltuim

Acesta a menționat că au existat și câteva episoade recente de panică, precum cele la ulei, combustibili și la casele de schimb valutar.

Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu (directorul Direcției stabilitate financiară a BNR – n.red.). Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice, dar nu fac bine.”

Isărescu a mai spus că România are cheltuieli fixe în valoare de 90% din venituri, la care se adaugă cheltuielile cu înzestrarea armatei. De asemenea, țara noastră a avut cheltuieli cu pandemia, oficialul afirmând că toate acestea se duc în deficitul bugetar.

România își propune să termine în acest an cu un deficit bugetar de 5,84% din Produsul Intern Brut (PIB). Guvernatorul BNR avertizează însă cu privire la situația fiscală.

„Suntem o economie deschisă, nu mai stabilim prețul la petrol, energie, gaze naturale. Nu noi stabilim aceste prețuri. Suntem sub impactul lor pentru că am deschis economia din 1990. Nu avem cum să o protejam decât cu subvenții. Dacă vrei cu subvenții, ai nevoie de o situație fiscală bună”, a precizat Isărescu, conform Hotnews.ro.