Moscova dă publicității lista cu state „neprietenoase” - România este pe listă, prin Uniunea Europeană

Guvernul rus a aprobat luni o listă cu ţări şi teritorii neprietenoase care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei, notează Hotnews. Astfel, cei care au obligaţii valutare faţă de creditori străini din lista ţărilor neprietenoase le vor putea achita în ruble, o monedă a cărei valoare a pierdut 45% din ianuarie.

Mar 7, 2022 - 16:00
Urmărește-ne peGoogle news
Moscova dă publicității lista cu state „neprietenoase” - România este pe listă, prin Uniunea Europeană

Pe lista transmisă de Moscova se află SUA și Canada, statele membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv Jersey, Anguilla, the British Virgin Islands, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elvetia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, dar și Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronesia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan (considerat teritoriu al Chinei, dar cu administrație proprie din anul 1949).

Toate statele și teritoriile menșionate în listă au impus sancțiuni sau au sprijinit sancțiuni împotriva Rusiei, după începerea operațiunii militare din Ucraina, informează Tass.

Potrivit agenției de presă ruse, lista a fost aprobată ca parte a decretului preşedintelui Vladimir Putin din 5 martie cu privire la procedura temporară de îndeplinire a obligaţiilor faţă de anumiţi creditori străini.

Conform acestui decret, cetăţenii şi companiile ruse, statul rus, regiunile şi municipalităţile sale care au obligaţii valutare faţă de creditori străini din lista ţărilor neprietenoase le vor putea achita în ruble.

"Pentru aceasta debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special 'S' pe numele unui creditor străin şi să-i transfere plăţile în echivalentul lor în ruble la cursul Băncii Centrale a Rusiei din ziua plăţii", se menţionează în comunicatul guvernului rus.

Noua procedură temporară se aplică plăţilor care depăşesc 10 milioane de ruble pe lună (76.046 USD).

Sursa: Hotnews, TASS