„Moleculele Dansatoare” sau cum poate deveni paralizia reversibilă: Șoarecii paralizați au putut merge din nou după o singură injecție

O nouă terapie, dezvoltată de cercetători din SUA, a reușit să repare cu succes leziunile grave ale măduvei spinării la șoareci, iar animalele și-au recăpătat capacitatea de a merge la numai patru săptămâni după o singură injecție a tratamentului, relatează Science Focus, subliniind că cercetătorii speră să testeze acest tratament pe oameni, notează HotNews.

Noi 12, 2021 - 20:57
Urmărește-ne peGoogle news
„Moleculele Dansatoare” sau cum poate deveni paralizia reversibilă: Șoarecii paralizați au putut merge din nou după o singură injecție
Cercetarea noastră își propune să găsească o terapie care poate preveni paralizia persoanelor după traume sau boli majore”, a spus profesorul Samuel I Stupp de la Universitatea Northwestern, care a condus studiul.
Timp de decenii, aceasta a rămas o provocare majoră pentru oamenii de știință, deoarece sistemul nervos central al corpului nostru, care include creierul și măduva spinării, nu are nicio capacitate semnificativă de a se repara după o rănire sau după debutul unei boli degenerative.”
Când terapia este injectată, lichidul formează imediat o rețea de nanofibre care se potrivesc cu structura din jurul măduvei spinării. Dificultatea este atunci în a comunica cu celulele corpului.
Receptorii din neuroni și din alte celule se mișcă în mod constant”, a spus Stupp. Deci, pe lângă imitarea structurii țesutului din jurul măduvei spinării, terapia este reglată fin pentru a se potrivi cu mișcarea receptorilor celulari. Aceasta înseamnă că moleculele terapiei sunt susceptibile de a intra în contact mai des cu receptorii în mișcare.
„Inovația cheie în cercetarea noastră, care nu a mai fost făcută până acum, este să controlăm mișcarea colectivă a mai mult de 100.000 de molecule din nanofibrele noastre”, a spus Stupp. „Făcând moleculele să se miște, să danseze sau chiar să sară temporar din aceste structuri, cunoscute sub numele de polimeri supramoleculari, ele sunt capabile să se conecteze mai eficient cu receptorii.”
Apoi, odată ce moleculele s-au conectat cu receptorii, trimit două semnale care pornesc procesul de reparare. Unul vorbește cu axonii, „cablurile electrice” care trimit semnale către creier, determinându-i să se regenereze. Celălalt semnal determină multiplicarea celulelor, ceea ce poate face ca vasele de sânge să crească din nou. Ca rezultat, țesutul va avea un aport de sânge, care este esențial pentru reparare. Se speră că acest al doilea semnal ar putea ajuta neuronii să supraviețuiască după leziuni.

Alte efecte ale tratamentului includ reducerea țesutului cicatricial și reformarea mielinei, stratul de fosfolipide care înconjoară axonii. În 12 săptămâni de la injectare, materialele din terapie se biodegradează în nutrienți care sunt absorbiți de celule. Apoi, terapia dispare complet din organism, fără efecte secundare raportate.
Cercetătorii speră să înceapă testele pe oameni cât mai curând posibil.
Mergem direct la FDA [Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente] pentru a începe procesul de aprobare a acestei noi terapii pentru utilizare la pacienții umani, care au în prezent foarte puține opțiuni de tratament”, a spus Stupp.
Ei cred, de asemenea, că acest proces de reglare fină a moleculelor la mișcarea celulelor și a receptorilor poate fi aplicat pentru tratarea altor afecțiuni.
Țesuturile sistemului nervos central pe care le-am regenerat cu succes în măduva spinării rănite sunt similare cu cele din creier afectate de accidentul vascular cerebral și boli neurodegenerative, cum ar fi SLA [boala neuronului motor], boala Parkinson și boala Alzheimer”, a spus Stupp.
Sursa: HotNews.ro