Mircea Geoană: Prezența NATO trebuie întărită considerabil pe Flancul Estic și în Marea Neagră

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că în cadrul summit-ului organizat vineri s-a decis că trebuie să se întărească considerabil flancul estic al Alianței, pentru a transmite un răspuns puternic Rusiei.

Feb 25, 2022 - 22:28
Feb 25, 2022 - 22:31
Urmărește-ne peGoogle news
Mircea Geoană: Prezența NATO trebuie întărită considerabil pe Flancul Estic și în Marea Neagră
Foto: Mircea Geoană/ Facebook

„Din păcate ceea ce credeam că nu se va mai întâmpla vreodată pe continentul nostru a devenit realitate. Papa Francisc are dreptate – răul pare să intre în prim plan și din păcate acest rău produce atât de multe victime în Ucraina, atât de multe distrugeri, vieți pierdute, familii destrămate, dar mai este o victimă – însăși continentul European. Acest război neprovocat, totalmente ilogic și care este în afara oricărei înțelegeri raționale va produce efecte pe termen foarte lung”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Digi 24, potrivit Gândul.ro.

Geoană a afirmat că în cadrul summit-ului NATO s-au discutat soluții pe termen scurt, mediu și lung care vor fi implementate pentru a asigura stabilitatea continentului european.

"Am avut astăzi un summit NATO și am început să ne gândim pe termen scurt, mediu și lung. O altă victimă în afară de poporul ucrainean este ordinea de securitate europeană. Suntem obligați să luăm măsuri suplimentare de protejare a țărilor care fac parte din NATO."

Întrebat dacă Alianța a cuprins un scenariu în care o țară membră NATO va fi atacată de Rusia, Mircea Geoană a răspuns: „Nu avem informații și nici indicii cu privire la un astfel de risc. Ceea ce face în mod repetat Rusia –  lumea a început să lege cronologic – 2008 invazia Georgiei, 2014 ocuparea ilegală a Crimeei și a unei părți a Donbas-ului, acum război în toată regula și intenția de a ocupa întreaga Ucraină –  ne arată că, de fapt, Putin are un plan mai vechi, un plan militarist, bruschează în mod brutal ordinea – prin atacuri cibernetice, prin dezinformare."

Secretarul general adjunct al NATO spune că alianța este mai unită ca niciodată.

„Este un semnal de strângere de rânduri la NATO. Suntem mai uniți decât oricând. Salut ce au decis liderii europeni joi seară – faptul că în premieră Putin și Lavrov sunt pe lista de sancțiuni – este fără precedent.

Piața de capital din Rusia se prăbușește, rubla a pierdut o treime din valoare.

Trebuie să luăm măsuri mult mai robuste de întărire a flancului Estic, inclusiv în România, inclusiv în Marea Neagră”, spune Geoană.

Sursa: Gândul.ro/ Digi24