Ministrul ungar de externe: Ungaria nu va aproba niciun fel de sancțiuni care să afecteze importul de gaze și petrol rusesc. Nu ne interesează ce cred oamenii din Vest sau Est

Ungaria continuă să facă notă separată în rândul statelor membre UE în războiul din Ucraina. Astfel, noile sancțiuni împotriva Rusiei, ce vor include și interzicerea achiziționării de petrol rusesc, nu vor fi susținute, a fost mesajul Guvernului de la Budapesta.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul ungar de externe: Ungaria nu va aproba niciun fel de sancțiuni care să afecteze importul de gaze și petrol rusesc. Nu ne interesează ce cred oamenii din Vest sau Est
Foto: Peter Szijjarto/ Facebook

Guvernul ungar nu va aproba niciun fel de sancţiuni care ar face imposibile livrările de petrol şi gaze ruseşti către Ungaria, deoarece acestea ar compromite securitatea energetică a ţării având în vedere că economia ungară nu poate funcţiona fără petrol rusesc, a declarat marţi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, potrivit MTI.

Cu prilejul unei vizite în Kazahstan, Peter Szijjarto a spus că cele aproximativ 20.000 de tone de petrol rusesc care ajung zilnic în Ungaria prin conducta Druzhba sunt responsabile pentru aproximativ 65% din necesarul de petrol al Ungariei şi nu există rute alternative de aprovizionare care să înlocuiască aceste livrări.

„Nu ne interesează ce cred oamenii din Est sau Vest. Aceasta este o problemă reală care ţine de securitatea energetică deoarece în prezent este fizic imposibil ca economia să funcţioneze fără petrol rusesc”, a spus Peter Szijjarto.

Șeful diplomației ungare a mai spus că Ungaria susţine diversificarea surselor de aprovizionare cu energie a Europei şi a făcut progrese în acest sens prin creşterea importurilor de petrol din Kazahstan, care în prezent acoperă 16% din consumul său total.

Comisia Europeană urmează să finalizeze marţi pregătirile pentru cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei. Noul pachet de sancţiuni ar urma să includă şi o interdicţie cu privire la achiziţionarea de petrol rusesc, motivul fiind acela că exporturile petroliere reprezintă o sursă importantă de venituri în valută pentru Moscova.

Doi oficiali europeni au declarat luni pentru Reuters că executivul comunitar ar putea acorda Ungariei şi Slovaciei o excepţie de la embargoul privind achiziţiile de petrol din Rusia, având în vedere dependenţa crescută a celor două state membre de ţiţeiul rusesc.

Noul pachet de sancţiuni urmează să fie prezentat miercuri ambasadorilor statelor membre la Bruxelles.