VIDEO: Ministrul Sănătății a prezentat noile măsuri de combatere a pandemiei - Purtarea măștii de protecție redevine obligatorie în toate spațiile

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a prezentat miercuri, în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Victoria noile măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Acesta a vorbit şi despre noile centre de testare şi vaccinare din ţară.

Ian 5, 2022 - 15:08
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Ministrul Sănătății a prezentat noile măsuri de combatere a pandemiei - Purtarea măștii de protecție redevine obligatorie în toate spațiile

Ministrul Sănătăţii a precizat că au fost identificate 160 de centre de evaluare ambulatorie a pacienţilor cu COVID, urmând a fi definitivate criteriile în baza cărora bolnavii vor fi direcţionaţi către aceste centre. 

Am definitivat cu CNAS forma contractului care va permite plata rapidă către medicii de familie a serviciilor legate de testare. Ele vor fi sub forma unui act adiţional la cel de vaccinare, pentru medicii de familie care vaccinează, sau unul separat, în cazul în care medicii de familie nu optează pentru vaccinare", a declarat, miercuri, Alexandru Rafila, în cadrul unui briefing susţinut la Guvern, la finalul şedinţei Executivului. 

Vrem sa asiguram creşterea accesului la testare. Pe lângă acest lucru, ne dorim să eliminăm presiunea asupra spitalelor şi să le eliberăm. Am identificat deja o listă de 160 de centre de evaluare ambulatorie a pacienţilor cu forme medii de boală. În cursul săptrămânii viitoare va fi disponibilă o hartă interactivă cu toate aceste centre, încât oamenii să ştie unde se pot adresa şi aceasta va include, pe măsura semnării contractelor de către medicii de familie, şi toate centrele de testare care vor deveni operaţionale la nivelul cabinetelor de medicină de familie”, a declarat miercuri Rafila. 

Ministrul Sănătăţii a mai spus că nu există nicio impunere privind folosirea unui anumit tip de măşti şi că este vorba doar despre înlocuirea măştilor textile, foarte puţin eficiente.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis miercuri că în România redevine obligatorie purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile, iar aceasta trebuie să fie doar tip medical sau FFP2.

Rafila a declarat că decizia a fost luată pentru o perioadă limitată de timp, susţinând că nu este vorba despre impunerea unui tip de mască.

Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Am văzut că, în ciuda declaraţiilor mele sau ale altor membri ai Guvernului, au fost preluate puţin ciudat... masca pe care o port eu este masca medicală cu trei straturi. Nu e niciun fel de mască deosebită, ea e recomandată, dar sigur că cine doreşte poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP 2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască. Deci nu există niciun fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la măştile textile care, mai ales în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente către uniformizarea utilizării, cu toate că ea cred că e utilizată probabil de marea majoritate a cetăţenilor", a afirmat Rafila.
Acesta a menţionat că măştile medicale, care nu sunt scumpe, sunt „mult mai utile" şi reprezintă „o barieră eficientă în calea transmiterii" virusului.
 
Nu e vorba de o restricţie, e vorba pur şi simplu de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măşti acolo unde există aglomeraţii sau interacţiuni cu alte persoane”, a adaugat Rafila. 
 
Întrebat ce consecinţe ar suporta cei care vor purta în continuare măşti textile sau de plastic, Rafila a răspuns: „Nu ne-am gândit la ce ar putea păţi cei care... e acelaşi lucru ca şi când nu porţi mască, până la urmă, pentru că o astfel de recomandare de utilizare a unei măşti care are o eficienţă (...) cred că e o chestiune de bun simţ. (...) O să ne gândim dacă e cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măşti”.
 
În ceea ce priveşte medicaţia antivirală inovativă, ministrul a anunţat că, miercuri, Comisia de Boli infecţioase emite autorizaţiile de nevoi speciale pentru două medicamente antivirale de care vor beneficia pacienţii infectaţi aflaţi la risc, cu comorbidităţi, şi care vor primi aceste medicamente încă din primele zile de boală. 
 
Ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate, pentru că medicaţia antivirală trebuie utilizată cu prudenţă şi numai după un anumit algoritm de investigaţii care se adresează pacienţilor care îl pot primi pentru că medicaţia antivirală este cu un grad de toxicitate destul de important şi atunci trebuie pacientul evaluat înainte”, a explicat Rafila. 
 
Acesta s-a arătat preocupat de menţinerea şcolilor deschise, catalogând drept „esenţial" accesul copiilor la procesul educativ.
Acesta a spus că autorităţile estimează că în valul 5 al pandemiei România va avea între 800.000 şi 1 milion de cazuri de COVID-19:
 
Am văzut ţări cu rată foarte mare de vaccinare, cu sute de mii da cazuri pe zi. Numărul de cazuri poate pune o problemă legată de funcţionarea sistemului de sănătate", a spus ministrul Sănătăţii.
Eu susţin orice proiect care are ca şi rezultat un instrument de sănătate publică care să încetinească transmiterea. Ăsta este punctul meu de vedere, cu o precizare însă: domnul.. era să spun domnul prim-ministru, domnul Florin Cîţu, domnul preşedinte Cîţu a depus la Parlament un proiect de lege care face exclusiv referire la personalul medical, care nu are niciun fel de impact asupra sănătăţii publice, probabil că trebuie să revadă declaraţia”, a afirmat Rafila răspunzând unei întrebări. 
 
El a subliniat că implementarea unui astfel de proiect exclusiv pentru personalul medical „se referă la siguranţa pacientului, nu se referea la o măsură de sănătate publică cu impact populaţional, este evident acest lucru". 
 
Rafila a spus că adoptarea unui act normativ care să impună certificatul verde COVID şi care să intre în vigoare peste trei săptămâni nu ar fi suficientă, pentru că atunci ar fi, cel mai probabil, vârful valului pandemic. 
 
Şi atunci adoptarea unui astfel de document nu este suficientă, trebuie să existe şi operaţionalizarea. Deci dacă nu este posibilă operaţionalizarea lui în perioada imediat următoare, probabil că odată cu trecerea timpului şi efectul unei astfel de decizii va scădea în ceea ce priveşte impactul asupra sănătăţii publice”, a adăugat ministrul.
 
Liderul PNL Florin Cîţu va propune în coaliţie variante de compromis pentru ca proiectul referitor la certificatul verde să fie adoptat în Parlament, printre care instituirea obligativităţii acestruia pentru angajaţii din sănătate, MAI şi apărare, dar nu şi pentru mediul privat, susţin surse liberale.
 
Secretarul de stat Raed Arafat prezintă noile măsuri luate de CNSU prin decizia de prelungire a stării de alertă în România.