Ministrul Finanțelor: România trebuie să se împrumute cu 80 de miliarde de lei, pentru a face față datoriilor făcute de guvernele anterioare

Ministrul Finanţelor, afirmă că România trebuie să se împrumute din nou anul acesta, având nevoie de 80 de miliarde de lei pentru a „rostogoli” datoriile făcute de guvernele anterioare.

Mai 29, 2022 - 18:35
Mai 29, 2022 - 18:41
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Finanțelor: România trebuie să se împrumute cu 80 de miliarde de lei, pentru a face față datoriilor făcute de guvernele anterioare
Foto: Guvernul României

„Vom reduce deficitul în continuare, dar plătim consecinţele faptelor antecesorilor noştri. Să-şi asume fiecare răspunderea, noi nu vrem să facem ceea ce au făcut cei dinainte”, afirmă ministrul Adrian Câciu.

Întrebat duminică, într-o conferinţă de presă la Giurgiu, dacă a aflat pe ce au fost cheltuite miliardele de euro împrumutate de România în perioada în care Florin Cîţu a fost prim ministru sau deţinător al portofoliului Finanţelor publice, actualul ministru de Finanţe, Adrian Câciu a spus că:

„Nu este un secret pe ce s-au dus banii împrumutaţi în anii trecuţi. De altfel, nu poţi să faci anchete jurnalistice din perspectivă guvernamentală. Sunt autorităţi abilitate să vadă dacă banii s-au cheltuit corect sau nu. Evident, toate aceste împrumuturi sunt prinse în documente. Important la împrumuturi şi la datoria publică este eficienţa împrumuturilor şi cred că PSD, de foarte multe ori, a invocat faptul că aceşti bani pentru care România se împrumută nu se văd într-o anumită multiplicare economică, să-i spun mai simplu într-o bunăstare în buzunarul cetăţeanului. Dau doar un exemplu apropo de banii împrumutaţi în guvernările anterioare: din ce am înţeles, în mod public, DNA a spus că sunt 93 de dosare în desfăşurare.

Iată, o parte din bani probabil că îşi regăsesc justificarea în aceste chestiuni care nu sunt tocmai, probabil, legale”, a afirmat Adrian Câciu.

Acesta a ţinut să sublinieze că România trebuie să se împrumute din nou, anul acesta pentru a „rostogoli” datoriile contractate de guvernele anterioare, invocând deficitul bugetar „imens” raportat la nivel naţional în aul 2020.

Din altă perspectivă, să nu uităm că România a făcut un deficit în anul 2020 de 9,4% un deficit imens. Am spus-o şi atunci, când nu eram în zona guvernamentală  de ce nu e bine să faci deficite şi orice criză să crezi că o rezolvi să nu te uiţi cât creşti deficitul.

Iată! Anul acesta ne împrumutăm pe de o parte să rostogolim datoria creată cu ocazia acelor deficite  - şi nu vă ascund să vă spun că sunt 80 de miliarde de lei care sunt necesar de împrumutat pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare – şi pe de altă parte, iată, în contextul în care au situaţie foarte complicată, care e mult mai complicată şi decât criza pandemică şi cred că e cea mai complicată din ultimii 70 de ani şi ai nevoie să ai spaţiu fiscal în care să vii către economie, eşti în situaţia de a reduce deficitul. Vom reduce deficitul în continuare, dar plătim consecinţele faptelor antecesorilor noştri. Să-şi asume fiecare răspunderea, noi nu vrem să face ceea ce au făcut cei dinainte”, a mai adaugat Adrian Câciu.