Ministrul Energiei: Modificăm Legea plafonării pentru a-i obliga pe furnizori să modifice facturile emise greșit - Marcel Ciolacu cere convocarea de urgență a CSAT

Guvernul va modifica săptămâna viitoare Legea privind plafonarea și compensarea, pentru a-i obliga pe furnizorii de energie și gaze să modifice facturile eronate care au ajuns deja la populație, dar și pentru a-i proteja pe consumatori de abuzuri.

Ian 12, 2022 - 22:25
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Energiei: Modificăm Legea plafonării pentru a-i obliga pe furnizori să modifice facturile emise greșit - Marcel Ciolacu cere convocarea de urgență a CSAT

Vrem să modificăm cât mai repede, săptămâna viitoare, Legea Plafonării și compensării, și prin această modificare să-i obligăm să refacă facturile, să nu perceapă penalități și să nu debranșeze oamenii. Pentru că poate să fie și o poziție dominantă și abuzivă a furnizorului. IConsumatorul vulnerabil este deja protejat, vrem să protejăm de la deconectare toți consumatorii și să punem pe picior de egalitate  și cleinții și furnizorii”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, miercuri, la EuropaFM.

Ministrul Energiei a comentat la Europa FM propunerile făcute deja de președintele PSD, Marcel Ciolacu, și anume: TVA zero nu doar la energie electrică, ci și la gaze și nu din aprilie, ci din februarie.

Este un subiect care poate da naștere la foarte multe populisme. Nu e legea lui Popescu, să ne înțelegem. Guvernul Cîțu a aprobat o ordonanță de urgență care prevedea doar o compensare. Ordonanța a ajuns în parlament și acolo s-au propus niște amendamente care au fost votate în unanimitate. Faptul că vii acum și spui că  nu ai nici o treabă, mi se pare nelalocul lui și neloial, cel puțin din punct de vedere al partenerilor de coaliție. Faptul că vrei să o îmbunătățești, hai să discutăm în coaliție! Vrei să dai vouchere la consumatorul vulnerabil? Ar trebui să știi că acesta e la Ministerul Muncii. Nimeni nu spune NU unor lucruri care se pot face în folosul oamenilor. Dar, dacă se pot face, să ne spună ministrul de Finanțe dacă se pot face, dacă se încadrează în buget, să le discutăm și în coaliție și, după ce am căzut de acord, ieșim împreună cu ele”, a mai precizat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Marcel Ciolacu cere convocarea de urgență a CSAT: „Trebuie luate hotărâri rapide”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, spune că președintele Klaus Iohannis trebuie să convoace rapid o reuniune a CSAT, după explozia prețurilor la energie electrică și gaze.

Lumea nu mai așteaptă să ne dăm cu părerea la televizor, ci să venim cu soluții, căci avem o majoritate confortabilă în Parlament. Avem cadrul legal pentru reglementarea marjei de profit în situații excepționale, guvernul poate dispune măsuri în cazul creșterilor excesive ale prețurilor.

Trebuie să încetăm să găsim explicații cu ratingul de țară. România trece printr-o perioadă foarte complicată, vorbim despre industria românească. Dacă nu intervenim urgent, dacă nu recunoaștem că am luat o decizie de liberalizare a pieței în plină pandemie, este inacceptabil. Sunt mai multe soluții pe care trebuie să le luăm, inclusiv redeschidere la Rovinari.

Se impune un CSAT și luate hotărâri rapide, nu să ne dăm cu părerea la televizor. În Marea Britanie s-au făcut și naționalizări. Statul român este acționar la firmele din energie, în unele majoritar, în unele minoritar”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seara, la un post TV