Ministrul Energiei: Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă

Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă, pentru că nu mai există zăcământ, a declarat, marți, ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a spus că va exista un pachet social prin care vor fi plătite salarii compensatorii pentru angajații care se disponibilizează.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Energiei: Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă

Referitor la Mina de la Crucea. Da, Mina de la Crucea va fi închisă pentru că nu mai există zăcământ acolo, dar evident că minerii de acolo vor lucra la închidere. Pentru asta avem Ordonanţa 69 care intră joi în Guvern cu pachet social, un pachet social prin care plătim salarii compensatorii pentru cei care se disponibilizează şi le suportăm de la buget – pentru uraniu şi pentru Hunedoara – şi venituri de completare mergându-le vechimea în acelaşi timp, între 24 şi 48 de luni”, a spus Virgil Popescu, la „Ora Guvernului”.

Popescu a precizat că va fi redeschisă mina de la Tulgheș-Grințieș, o altă mină de uraniu.

Feldioara, dacă vorbim de Feldioara – este antecontract de vânzare-cumpărare către Nuclearelectrica. Va trece la Nuclearelectrica şi acolo se va procesa octoxidul de uraniu pentru producerea dioxidului. Deci va fi circuit integrat nuclear în România, în interiorul Nuclearelectrica – şi vom deschide mina de la Tulgheş-Grinţieş tocmai pentru a avea minereu de uraniu în România că avem nevoie. Vrem să construim 3 şi 4 şi atunci e normal să avem în interiorul ţării totul nuclear”, a mai spus Virgil Popescu.

Cheltuielile de închidere și reconstrucție ecologică sunt estimate la peste 234 milioane lei.

De asemenea, cheltuielile de protecție socială sunt de 12,2 milioane lei.

Se vor adăuga însă și cheltuieli anuale, cel puțin până în anul 2028, inclusiv, de 18,6 milioane lei cu conservarea și de 3,95 milioane lei cu monitorizarea post-închidere.

Pentru 2021, necesarul de finanțare de la buget este estimat la 45 milioane lei.

Sunt îngrijorat de faptul că în zona exploatărilor subterane există semnale că se fac angajări fictive, de exemplu la mina de la Crucea. La această mină, în perioada 2018-2019 s-au făcut ad-hoc în jur de 130 de angajări, iar raţiunile economice pentru care s-au făcut acele angajări nu le înţeleg pentru că producţia de minereu nu a crescut.

Mai mult, am semnale că o parte din angajaţii la Crucea au plecat la muncă în străinătate, iar în acelaşi timp erau înregistraţi ca lucrând şi la mina Crucea. Fosta conducere a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) şi-a bătut joc de această companie- din care face parte şi mina Crucea- pe care a dus-o intenţionat în faliment.

O să facem nişte verificări încrucişate ca să lămurim situaţia, pentru că nu este normal ca cineva să-şi bată joc de această companie. Ministerul Energiei, Nuclearelectrica şi actuala conducere a CNU, fac eforturi susţinute ca în urma închiderii minei de la Crucea şi prin deschiderea minei de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, România să aibă asigurat, în continuare, circuitul nuclear integrat”, declara, în aprilie, Virgil Popescu.

Gândul.ro