Ministrul Educației: S-a agreat renunțarea la mediile semestriale și la obligativitatea tezelor - Ce alte modificări a mai anunțat ministrul

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat noile măsuri care se vor aplica în sistemul de educație din România - cele mai importante fiind acelea prin care se renunță atât la mediile semestriale, cât și la obligativitatea tezelor.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Educației: S-a agreat renunțarea la mediile semestriale și la obligativitatea tezelor - Ce alte modificări a mai anunțat ministrul
Foto: Captură Video

Astfel, va exista o singură medie generală la finalul anului.

Dorim să mutăm accentul de pe note pe aceste evaluări de competențe.” - a spus ministrul Educației într-o conferință de presă.

Alte modificări anunțate de ministrul Educației: Numărul minim de note pentru o disciplina să fie egal cu M+ 3.

Astfel, pentru o disciplină cu două ore pe săptămână, într-un an vor fi necesare 5 note.

A fost stabilită poziționarea vacanței mobile din luna februarie -  30 județe au optat pentru ultima săptămână, 10 au optat pentru a treia săptămână, București și Suceava au decis pentru a doua săptămână.

Sorin Cîmpeanu a precizat că Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat marţi în Monitorul Oficial. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că a început, la ora 08:00, evaluarea standardizată la matematică, fiind deja distribuite 15.000 de teste elevilor.

Astăzi, 30 mai, de la ora 8:00, a început administrarea a 15.000 de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată, pentru clasa a III-a, a V-a şi a VI-a”, a anunţat ministrul educaţiei. 

”Au fost completate de către copii 10.000 de chestionare de satisfacţie, trei sferturi din primii elevi care au răspuns au apreciat pozitiv administrarea acestor teste”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că această evaluare standardizată nu şi-a propus să înlocuiască notele sau tezele.

“Evaluarea standardizată nu şi-a propus să înlocuiască nici tezele, nici notele. Se finalizează cu rapoarte care nu înlocuiesc notele, nu ierarhizează, nici elevii, nici şcolile, nici profesorii”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a menţionat că, în 2024, Ministerul Educaţiei va avea propria platformă de evaluare standardizată, iar de atunci aceste evaluări vor putea fi generalizate, cel mai probabil până în 2027.

În fiecare judeţ sunt şapte şcoli incluse în evaluarea standardizată, elevii având asigurate dispozitive electronice, însă copiii au fost încurajaţi să-şi folosească propriile dispozitive pe care le cunosc, astfel încât să nu aibă un stres suplimentar.