Ministrul Educaţiei, precizări cu privire la funcţionarea şcolilor după încetarea stării de alertă

Începând de miercuri, în România încetează starea de alertă, după aproape 2 ani de pandemie de COVID-19, iar odată cu aceasta se ridică toate restricțiile în școli. Astfel, nu se mai trece la cursuri online în funcție de numărul de cazuri de COVID sau de gradul de ocupare din spitale. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a trimis marţi inspectoratelor şcolare un document cu precizări în acest sens.

Mar 8, 2022 - 20:46
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Educaţiei, precizări cu privire la funcţionarea şcolilor după încetarea stării de alertă
Foto: Guvernul României

Ministerul Educaţiei a transmis o notă către toate inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin care informează că, începând cu data de 9 martie 2022, va înceta starea de alertă instituită pe teritoriul României. Prin urmare, încetează şi măsurile sectoriale privind educaţia cu aplicabilitate în starea de alertă, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, cu modificările şi completările ulterioare", a transmis Sorin Cîmpeanu, marţi.

Potrivit acestuia, ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 şi OUG nr. 141/2020, a fost abrogat marţi, prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3343/707/08.03.2022.

Astfel, începând cu data de 9 martie 2022, nu se mai suspendă cursurile cu prezenţă fizică în funcţie de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor covid-19. Clasele/grupele/unităţile de învăţământ care la data încetării stării de alertă funcţionează în sistem online vor continua să funcţioneze în acest sistem până la sfârşitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activităţii cu prezenţă fizică. De asemenea, preşcolarii, elevii şi personalul din unităţile de învăţământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri", a explicat Cîmpeanu.

El a adăugat că, pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, va stabili măsuri suplimentare de protecţie pentru asigurarea dreptului la educaţie în condiţii de siguranţă sanitară.