Ministrul de Interne: Toate structurile din MAI să se mobilizeze pentru perioada următoare, să pună în aplicare cu maximă responsabilitate planurile de măsuri adoptate

Ministrul de Interne, Lucian Bode, avertizează că, în baza estimărilor specialiștilor, valul 5 al pandemiei COVID ar urma să vină în cel mult trei săptămâni.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul de Interne: Toate structurile din MAI să se mobilizeze pentru perioada următoare, să pună în aplicare cu maximă responsabilitate planurile de măsuri adoptate

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Lucian Bode au participat joi, 23 decembrie, la o videoconferință cu prefecții și cu reprezentanții structurilor teritoriale ale Ministerului de Interne.

În cadrul acestei videoconferințe, ministrul de Interne a vorbit despre valul cinci al pandemiei: „Participarea şi colaborarea tuturor structurilor și instituțiilor cu responsabilități în domeniul medical, al situațiilor de urgență, al serviciilor de ordine publică este foarte importantă și în această perioadă.

De aceea, vă solicit foarte ferm să întăriți structurile de coordonare și să colaborați mai strâns cu direcțiile de sănătate publică pentru implementarea foarte urgentă a măsurilor transmise de către Ministerul Sănătății. (…) Ne aflăm într-o perioadă de acalmie, dar aceste măsuri sunt necesare pentru a răspunde eficient în față provocărilor viitorului val pandemic care, din estimările specialiștilor, va avea un impact mai mare comparativ cu valul 4. Conform tuturor estimărilor specialiștilor, valul 5 va veni în maximum trei săptămâni”, a anunțat ministrul Lucian Bode.

Ministrul de Interne a transmis că „urmează o perioadă foarte solicitantă, având în vedere că aria de responsabilitate a devenit mai complexă – şi când spun mai complexă mă refer la gestionarea situației de la frontieră, respectiv la noile reguli impuse ca urmare a introducerii formularului de localizare a pasagerului, PLF, cu toate consecințele care decurg de aici, verificarea respectării măsurilor de carantinare, în primul rând”.

Ocazie cu care a sunat mobilizarea în rândul structurilor ministerului la cârma căruia se află.

Doresc să transmit un mesaj foarte clar de mobilizare către toate structurile Ministerului Afacerilor Interne din teritoriu, pentru a face față provocărilor din această perioadă. Vă solicit să puneți în aplicare cu maximă responsabilitate planurile de măsuri adoptate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și a instituțiilor subordonate ce vizează această perioadă de final de an. Este important ca și această perioadă să fie gestionată în condiții optime, ținând cont de contextul special caracterizat de continuarea luptei împotriva pandemiei”, a declarat Lucian Bode.

Mesajul transmis pe Facebook de ministrul de Interne Lucian Bode:

Am organizat astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în sistem videoconferință, o ședință de lucru cu prefecții și cu reprezentanții structurilor teritoriale ale MAI și Direcțiilor de Sănătate Publică, cu participarea domnului Prim-ministru, Nicolae Ciucă, pentru pregătirea perioadei sărbătorilor de iarnă.
Pentru instituțiile statului cu atribuții în asigurarea ordinii și siguranței publice, în gestionarea situațiilor de urgență și în coordonarea întregului ansamblu de măsuri pentru prevenirea/limitarea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2, această perioadă de final de an este una foarte solicitantă având în vedere că aria de responsabilități a devenit mai complexă.
Sărbătorile de iarnă trebuie să fie gestionate în condiții optime, ținând cont de contextul special caracterizat de continuarea luptei împotriva pandemiei.
În această ședință, am abordat 4 direcții de acțiune care trebuie urmate și aplicate îndeaproape de către toate structurile MAI.
Astfel, gestionarea corespunzătoare a activităților specifice sărbătorilor de Crăciun și trecerii în Noul An, desfășurarea tuturor activităților necesare menținerii climatului de ordine și siguranță publică, acordarea unei atenții sporite întregului ansamblu de măsuri pentru prevenirea/limitarea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2, inclusiv a celor referitoare la procesul de carantinare a persoanelor, precum și asigurarea mecanismelor necesare unui răspuns adecvat, în contextul unor eventuale situații de urgență, reprezintă linii vitale de activitate în următoarea perioadă.
Le-am solicitat structurilor MAI să acționeze ferm în toate situațiile în care se constată încălcări ale legii și să aplice măsurile care se impun.
Ne aflăm într-o perioadă stabilă din punct de vedere pandemic, dar trebuie să fim precauți și pregătiți pentru a răspunde eficient în fața provocărilor viitorului val pandemic, care din estimările specialiștilor va avea un impact mai mare comparativ cu valul patru.
Pentru gestionarea eficientă a întregii problematici din aria de competență a structurilor MAI este important să existe o mobilizare exemplară, să se acționeze integrat și în mod profesionist.
Vor urma două săptămâni de muncă intensă în care toate acțiunile și eforturile trebuie să contribuie la siguranța și liniștea acestor zile, precum și la gestionarea tuturor situațiilor specifice sezonului rece.