Ministrul de Interne: Nu sunt jandarmii de vină că un irlandez beat a sărit gardul Parlamentului

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că incidentul de securitate care a fost produs recent după accesul neautorizat al unui cetățean irlandez în clădirea Parlamentului este analizat și ar putea produce transformări.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul de Interne: Nu sunt jandarmii de vină că un irlandez beat a sărit gardul Parlamentului

Ministrul le-a luat apărarea jandarmilor, susținând că aceștia se ocupă doar de paza unor puncte de acces în Parlament, și nu de tot perimetrul.

De asemenea, Bode a afirmat într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria că dacă ”un bețiv ca și cel din Irlanda” a sărit gardul, atunci trebuie verificat sistemul de monitorizare.

Ministrul a amintit și de ideea fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care voia să dărâme gardul de la Parlament și să transforme curtea în spațiu public.

”Avem 7 puncte de acces păzite de jandarmi. Subliniez, doar acele puncte de acces sunt păzite de jandarmi, nu gardul dintre puncte. În consecință, dacă un bețiv ca și cel din Irlanda sare gardul printre cele două puncte, iertați-mă, să vedem ce sistem de monitorizare avem acolo și dacă este performant sau nu. Și înțeleg că și beneficiarii își fac propria evaluare și vor lua propria decizie de a investi într-un sistem de monitorizare performant, și de ce nu, putem să și revenim la o inițiativă, dacă vă amintiți, mai veche a unui fost președinte al Camerei Deputaților, care spunea să dărâmăm acele garduri și să facem zonă de promenadă între gard și clădirea Parlamentului. Practic, vorbim de obiectiv de securitate clădirea Parlamentului, nu de curtea interioară. Rămâne să discutăm și cu beneficiarul aceste aspecte care țin de modul în care păzim noi cele 7 puncte de intrare în curtea Parlamentului”, a declarat ministrul de Interne.

Incidentul de securitate provocat de turistul irlandez care a intrat, nestingherit, în Palatul Parlamentului a scos la lumină detalii scandaloase.

Intrusul a fost surprins de o cameră exterioară de monitorizare video și putea fi împiedicat să pătrundă în clădire, însă nu a fost remarcat de nimeni din dispeceratul care monitorizează Palatul Parlamentului.

Irlandezul este cercetat în libertate și poate părăsi oricând țara, notează ProTV.