Ministrul de Externe: România salută adoptarea pachetulului de sancţiuni UE aplicate Rusiei

Consiliul UE a convenit miercuri, 23 februarie, asupra unui pachet de sancţiuni impuse Rusiei, ca răspuns la decizia țării conduse de Vladimir Putin de a recunoaşte regiunile separatiste Doneţk şi Luhansk din Ucraina ca entităţi independente. În acest context, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a transmis că țara noastră agreează sancțiunile impuse de UE.

Feb 23, 2022 - 20:05
Feb 23, 2022 - 22:27
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul de Externe: România salută adoptarea pachetulului de sancţiuni UE aplicate Rusiei
Foto: MAE

UPDATE 22:27

Românii nu trebuie să fie cuprinşi de teamă. România se află în acest moment sub umbrela de securitate a Alianţei Nord-Atlantice, avem cele mai largi garanţii de securitate din toată istoria noastră. Nu există niciun motiv pentru ca cineva să se teamă că vom fi atraşi într-un conflict, pentru că NATO ne protejează”, a declarat Bogdan Aurescu, miercuri seară, la Digi 24.

El a menţionat că garanţiile de securitate presupun „tot felul de mecanisme şi planuri care sunt pregătite pentru orice fel de eventualitate”, subliniind însă că NATO nu este o alianţă ofensivă şi nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni.

Ministrul de Externe a precizat că prezenţa trupelor NATO în ţările membre, inclusiv România, nu este negociabilă cu niciun terţ.

UPDATE 21:00

„Am jucat un rol în elaborarea pachetului de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. Este unul substanțial, tot Parlamentul rus este pe lista cu sancțiuni. Tot ce are legătură cu viața econmică, la care se adaugă sancțiuni financiare.

România, alături de celelalte state membre, trebuie să aplice pachetul de sancțiuni începând de azi. În mod excepțional, Germania a luat decizia de a suspenda Nord Stream 2.

Am văzut știrea că în Europa cel mai mare exportator de gaze nu mai este Rusia ci SUA.

Dacă Rusia va continua să aibă acțiuni agresive, vor urma alte sancțiuni. Toate elementele sunt luate în calcul.

Noi, NATO, SUA am most deschiși dialogului. Efortul a fost unul extrem de consistent. Toate eforturile noastre nu au dat rezultat", a declarat Bogdan Aurescu.

„România salută adoptarea pachetului de sancțiuni europene care vizează oficialii Rusiei, membrii Dumei de Stat și alte entități, comerț, bănci. Pasul 2 va consta în impunerea de noi costuri pentru încălcarea de către Rusia a integrității suveranității teritoriale. Orice violare a legii vine cu preț mare. Suntem uniți împotriva agresiunii!”, a transmis Bogdan Aurescu pe Twitter.

Afirmațiile lui Bogdan Aurescu vin după ce cele 27 de state membre ale UE au adoptat primul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar lista celor vizați este plină de personaje importante care, potrivit europenilor, au sprijinit într-un fel sau altul acțiunile lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Mai precis, sunt vizaţi inclusiv 351 de membri ai Dumei de Stat, care au votat în favoarea apelului adresat preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa autoproclamatelor republici Doneţk şi Luhansk.

Pachetul de sancțiuni contra Rusiei:

  • sancţiuni împotriva celor 351 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului), care au votat apelul către preşedintele Vladimir Putin pentru recunoaşterea independenţei republicilor autoproclamate Doneţk şi Luhansk
  • sancţiuni împotriva a încă 27 de persoane şi entităţi care au contribuit la subminarea sau ameninţarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei
  • restricţii asupra relaţiilor economice cu zonele controlate neguvernamental ale regiunilor Doneţk şi Lugansk
  • restricţii privind capacitatea statului şi guvernului rus de a accesa capitalul, pieţele şi serviciile financiare ale UE.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus luni, 21 februarie, că recunoaște indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că traversăm „cel mai periculos moment pentru securitatea Europei din generația noastră”.

De asemenea, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat marți, 22 februarie, cu omologul său britanic, Liz Truss, inclusiv despre crearea grupului de luptă NATO din România.

Totodată, România a cerut la reuniunea miniștrilor de externe din UE finalizarea pachetului de sancțiuni pentru Rusia, după cum a informat Ministerul Afacerilor Externe.