Ministrul de Externe din Austria nu este de acord cu aderarea Ucrainei la UE, în acest moment

Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a declarat că Ucraina nu ar trebui să primească statutul de țară candidată în luna iunie, cerând în schimb o “cale diferită” în privința aderării.

Apr 24, 2022 - 14:45
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul de Externe din Austria nu este de acord cu aderarea Ucrainei la UE, în acest moment
Foto: IAEA Imagebank

Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a declarat acest lucru într-un discurs rostit în cadrul celui de-al 14-lea summit al presei europene de la Lech am Arlberg, relatează European Truth, citată pravda.com.ua.

În special, ministrul consideră că Ucraina nu ar trebui să primească statutul de candidat în iunie, așa cum se așteaptă președintele Volodimir Zelenski.

Oficialul austriac și-a justificat poziția spunând că există state în Balcanii de Vest care au parcurs un drum lung.

Publicația austriacă Heute îl citează, de asemenea, pe Schallenberg, care a declarat că Ucraina nu ar trebui, în principiu, să devină membră a UE, nici măcar în viitor. El a cerut pentru Ucraina o “altă cale” decât cea a aderării depline.

Potrivit ministrului, ar trebui să existe și alte modele decât aderarea Ucrainei la UE, aderarea la Zona Economică Unică a UE sau pur și simplu menținerea nivelului actual al Acordului de Asociere. Schallenberg a făcut apel la o mai mare flexibilitate în găsirea unor mecanisme de apropiere între Ucraina și UE.

Cu toate acestea, Schallenberg a susținut fără echivoc aprofundarea în continuare a relațiilor UE cu Ucraina. „Exportăm modul nostru de viață occidental”, a explicat ministrul austriac de Externe.

Anterior, președintele Consiliului European, Charles Michel, a refuzat, într-un interviu, să spună dacă statele membre ale UE sunt de acord cu perspectiva aderării Ucrainei.

Cu toate acestea, oficialii lui Zelenski sunt încrezători în succesul discuțiilor.

Vladimir Putin l-a primit, la începutul lunii aprilie, la Kremlin, pe cancelarul austriac, Karl Nehammer, devenind astfel primul lider din Uniunea Europeană cu care s-a întâlnit după ce a lansat invazia Ucrainei.

Nehammer a declarat că cel mai important mesaj pe care i l-a transmis lui Putin este că Războiul din Ucraina este necesar să se încheie, deoarece „în război sunt numai perdanţi de ambele părţi”.

Nehammer şi-a exprimat speranţa să contribuie la sfârşitul războiului sau la o îmbunătăţire a condiţiei civililor.

Eu am abordat crimele de război grave de la Bucea şi din alte părţi şi am subliniat că toţi care se fac vinovaţi de acestea trebuie să dea socoteală. I-am spus, de asemenea, preşedintelui Putin, cât se poate de clar, că sancţiunile impuse Rusiei vor rămâne în vigoare şi vor continua să fie consolidate atât timp cât mor oameni în Ucraina”, declara cancelarul după vizita de la Kremlin.

Austria este membră a Uniunii Europene, dar nu şi a NATO. Viena a denunţat invazia rusă din Ucraina şi şi-a declarat solidaritatea cu Kievul, expulzând patru diplomaţi ruşi.