Ministrul Apărării insistă pe dezvoltarea medicinei militare: Avem nevoie de oameni specializați pe front, trebuie să ne pregătim pentru orice situație

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat, potrivit Ziare.com, că dezvoltarea medicinei operaţionale este importantă în contextul actual al războiului din Ucraina şi nu numai. Conform sursei citate, Vasile Dîncu a vorbit şi despre necesitatea imediată a existenţei unui spital de recuperare pentru cei care se întorc din teatrele de operaţii. În acest sens, conform ministrului, au fost făcute deja primele demersuri.

Mai 11, 2022 - 10:04
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Apărării insistă pe dezvoltarea medicinei militare: Avem nevoie de oameni specializați pe front, trebuie să ne pregătim pentru orice situație
Foto: Guvernul României

Trebuie să vedem cum susţinem medical forţele armate aflate în teatre de operaţii, noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie. Războiul din Ucraina ne arată că este nevoie de oameni specializaţi în medicina de front”, a declarat Dâncu.

Ministrul a mai declarat că pe viitor trebuie ca „sistemul militar medical să accentueze pe ceea ce este foarte important, adică medicina operaţională”.

Noi avem o unitate de elită de medicină operaţională care a fost în teatrele de operaţiuni, la Spitalul Militar Central, dar este prea puţin, trebuie să ne centrăm în viitor, sigur că medicina de spital este foarte importantă, dar medicina care devine sprijin operaţional este cea mai importantă până la urmă în sistemul nostru.

Deci trebuie să ne preocupe acest lucru, să vedem cum susţinem medical forţele armate aflate în teatre de operaţii şi aici vreau ca în următorii ani să producem o revoluţie în sistemul nostru medical pentru că în momentul acesta nu avem atâţia specialişti în domeniul acesta de câţi am avea nevoie.

Noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie. Ceea ce ne arată războiul din Ucraina este că este nevoie de oameni care să fie specializaţi în medicina de front, ca să spun aşa, eu nu sunt foarte tehnic în ceea ce priveşte medicina dar ştiu că de acest lucru este foarte mult nevoie”, a declarat Ministrul Apărării.

„Un alt lucru pe care vreau să-l facem în viitor şi care este presant după părerea mea este cel puţin un spital mare de recuperare, mi-aş dori să avem pentru cei care se întorc din teatrele de operaţii. Noi am avut zeci de mii de oameni care au fost plecaţi în teatrele de operaţii, din Afghanistan, Irak sau alte locuri unde avem şi acum”, a mai spus ministrul Apărării, conform sursei citate.

Vasile Dîncu a mai declarat că în scurt timp va fi lansat un proiect de recuperare post-traumatică şi gerontologie, prin care să fie tratați veteranii.