Ministerul Energiei a publicat noua schemă de compensare a prețurilor la energie

Ministerul Energiei a făcut publică schemă de sprijin pentru populaţie şi consumatorii non-casnici în ceea ce priveşte gazele şi energia electrică.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministerul Energiei a publicat noua schemă de compensare a prețurilor la energie
Foto: Guvernul României/ Ministerul Energiei

Au fost modificate atât plafoanele de preţ, cât şi limitele de consum. Rămân însă probleme nerezolvate în multe sectoare din industrie, astfel că sindicaliştii din industria aluminiului protestează la Guvern şi acuză că, din cauza costurilor uriaşe cu energia, sunt în pericol să fie disponibilizaţi sau trimişi în şomaj.

Noua schemă de sprijin ar urma să se aplice de la 1 februarie și până la 31 martie.

Vom avea un preț la energie electrică plafonat la 80 de bani, față de un leu cât era în lege, iar la gaze naturale un preț de 31 de bani, față de 37 de bani cât a fost stabilit inițial.

Pe lângă aceste prețuri plafonate, vor fi majorate și marjele de consum astfel încât mai mlți consumatori vor putea beneficia de această schemă de sprijin.

La energie electrică, noua marjă de consum va fi de 500 de KWh, față de 300 KWh, iar la gaze naturale 300 mc lunar, față de 200 de mc lunar.

Consumatorii care se încadrează în aceste marje de consum pe lângă faptul că vor beneficia de acel preț plafonat vor beneficia și de o reducere:

  • la energie electrică rămâne neschimbat: compensația va fi de 29 de bani,
  • la gaze naturale va fi majorată de la 33% la 40%.

Și consumatorii non-casnici vor fi sprijiniți: vor beneficia de un preț plafonat la energie electrică de un leu/ KWh, iar la gaze naturale de un preț de 37 de bani.

Marii consumatori industriali cer să se aplice și în cazul lor un preț plafonat la energie electrică și la gaze la nivelul lunii decembrie 2020. Aceștia reclamă, că la tarifele actuale, 60% dintre capacitățile industriale riscă să se închidă și mii de oameni ar fi trimiși în șomaj tehnic.