Ministerul Educaţiei: Semestrele ar putea fi înlocuite cu module de învăţare de câte 6 săptămâni

Ministerul Educației ar putea schimba major structura anului școlar viitor, fiind vorba de modificări fără precedent în sistemul de învățământ din România.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministerul Educaţiei: Semestrele ar putea fi înlocuite cu module de învăţare de câte 6 săptămâni
Foto: Guvernul României

Mai exact, ministerul ar lua în calcul eliminarea semestrelor/trimestrelor și introducerea a cinci module de învățare, potrivit unor surse EduPedu.

Vom avea 5 module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face”, spun sursele Edupedu.ro.

O altă propunere este renunțarea la teze și înlocuirea lor cu o evaluare periodică.

În plus, mediile semestriale din timpul anului școlar vor fi înlocuite cu o singură medie anuală, au declarat pentru Educație Privată surse care au participat la ședința de azi a Comisiei de Dialog Social.

Se merge pe vacanțele din octombrie și februarie, vor fi structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE”, au mai spus sursele în urma discuțiilor din ședința Consiliului pentru Dialog Social de la Ministerul Educației, care a început la ora 10:00, miercuri dimineață.

Anul școlar să înceapă pe data de 5 septembrie, prima zi de luni a lunii septembrie, și să se încheie pe 16 iunie. Să avem un număr de cinci vacanțe.

În primul rând o vacanță la finalul lunii octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare, pentru toți elevii. În octombrie pentru toți elevii, subliniez, pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii să aibă această vacanță la final de luna octombrie.

A doua vacanță să fie de sărbătorile de iarnă și să fie cu o durată consistentă, să înceapă undeva la 22 – 23 decembrie și să fie până pe 8 ianuarie, deci să avem 18 zile de vacanță de iarnă.

A treia vacanță să fie în luna februarie, o săptămână.

A patra vacanță să fie de sărbătorile pascale, în anul 2023 putem să avem o vacanță de aproape două săptămâni, care să includă și sărbătorile pascale ortodoxe și pe cele catolice. Și, de asemenea, să avem și o vacanță de vară care ar putea să înceapă pe data de 17 iunie și să se termine pe data de 4 septembrie.

Acestea sunt cele cinci vacanțe, deci asta ar trebui să rămână un lucru clar, vedem dacă vor fi trimestre sau semestre”, spunea ministrul Sorin Cîmpeanu pe 27 februarie, conform sursei citate.