Mesajul lui Klaus Iohannis, la 20 de ani de la atentatele din 2001 - Președintele Joe Biden va fi prezent la ceremonia de comemorare de la New York

SUA comemorează, sâmbătă, 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Preşedintele Joe Biden şi soţia sa, Jill, vor fi prezenţi la locurile atacului. Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat sâmbătă solidar cu poporul american, la 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, reafirmându-şi hotărârea de a combate terorismul.

Mesajul lui Klaus Iohannis, la 20 de ani de la atentatele din 2001 - Președintele Joe Biden va fi prezent la ceremonia de comemorare de la New York

Joe Biden şi soţia sa, Jill, merg sâmbătă în cele trei locuri emblematice ale atentatelor de la 11 septembrie 2001: la New York, la sediul Pentagonului şi în statul Pennsylvania, unde s-a prăbuşit un avion deturnat de jihadişti în urmă cu douăzeci de ani.

Drapelul SUA va fi arborat în bernă, iar la ora locală 08:45, când primul avion a lovit Turnurile Gemene, se va ţine un moment de reculegere.

"La 20 de ani de la 11 septembrie 2001, gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor, supravieţuitorilor, salvatorilor şi tuturor celor ale căror vieţi au fost afectate de acel act atroce de ură. În această zi de comemorare, suntem solidari cu poporul american şi ne reafirmăm hotărârea de a combate terorismul", a scris Klaus Iohannis, într-un mesaj în limba engleză postat pe Twitter.

La 11 septembrie 2001, nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane aparţinând United Airlines şi American Airlines. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), unul a vizat clădirea Pentagonului (Washington) şi un altul s-a prăbuşit pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi, fiind cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

În atentatele petrecute acum 20 de ani şi-au pierdut viaţa peste 3.000 de oameni, între care şi cinci români: Eugen Gabriel Lazăr, Corina Stan, Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean, Ana Fosteris.