Măsurile luate de Guvern în sprijinul populaţiei: Peste jumătate din populaţia României va beneficia de acest ajutor

Liderii coaliției de guvernare au prezentat, luni seara, pachetul de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, menit să ajute mediul economic și cetățenii să facă față creșterii prețurilor. Potrivit președintelui PSD, Marcel Ciolacu, planul a fost întocmit „pentru a pune din nou țara în mișcare”. „A venit momentul ca noi, oamenii politici, să livrăm”, a adăugat liderul social democrat, în conferința de presă alături de Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor.

Apr 11, 2022 - 20:41
Apr 11, 2022 - 21:12
Urmărește-ne peGoogle news
Măsurile luate de Guvern în sprijinul populaţiei: Peste jumătate din populaţia României va beneficia de acest ajutor
Foto: Captură Video

UPDATE

Pachetul e în valoare de 17,3 miliarde de lei, din care 9 miliarde lei – fonduri europene și 8,3 miliarde lei – buget de stat

Ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilități.

Printre măsurile propuse de coaliție se numără vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile până la sfârșitul anului 2022, vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii vulnerabile, o reducere de 50 de bani la benzină și motorină pentru marii transportatori, majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei fără sumă care va fi scutită de taxe.

În ceea ce privește posibilitatea amânării ratelor la bancă pentru persoanele fizice și juridice pentru o perioadă de până la 12 luni, măsura a fost scoasă din pachet, au declarat pentru Digi24.ro surse din conducerea Coaliției. Băncile despre care Marcel Ciolacu declara joi la Interviurile Digi24.ro că au acceptat măsura, s-ar fi răzgândit.

Este posibil ca măsura să se aplice totuși din a doua parte a anului, dacă băncile vor avea timp să își facă provizioane.

Principalele măsuri propuse pentru populație:

·        vouchere pentru alimente de bază - 50 de euro la fiecare două luni pentru familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei pe lună, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei pe lună, pentru persoanele cu venit minim garantat și pentru persoanele cu dizabilități până la finalul anului.

·        vouchere de 30 de euro pe lună pentru elevii care primesc burse sociale pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine, până la finalul anului.

·        200 de lei în plus la salariu minim (sumă acordată voluntar de angajator). Cei 200 de lei sunt scutiți de toate taxele.

·        salariul minim în agricultură de 3.000 de lei.

·        majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei.

·        majorarea normei de hrană din spitale de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi.

·        creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centrele de plasament.

·        extinderea programului de fertilizare în vitro, numărul persoanelor care pot aplica crește de la 300 pe an la 10.000 pe an.

Măsuri pentru companii și antreprenori:

·        reducere de 50 de bani la benzină și motorină pentru marii transportatori.

·        ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile care au cheltuieli mai mari cu cel puțin 15% la utilități. Măsura poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii: minim 300 milioane de euro.

·        ajustarea contractelor de investiții publice în derulare în funcție de creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje.

·        75% din salariu pentru angajații aflați în șomaj tehnic, adică continuarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022.

·        stimulent de 50% din salariu pentru angajarea șomerilor.

·        ajutoare de stat pentru susținerea fermelor de reproducere a speciilor porc, vită, oaie.

·        100 de milioane de euro pentru Casa de comerț Unirea.

·        ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor și IMM-urilor cu profil de producție industrială și agro-alimentară.

·        120 de milioane de euro prime pentru agricultorii români.

·        200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România.

·        garantarea unui credit în valoare de cel mult 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat - prin programul Family Start.

·        garantarea unui credit în valoare de cel mult 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin programul naţional ”Student Invest”

„Planul 'Sprijin pentru România' va răspunde momentului dificil în care ne aflăm şi mă bucur că am lucrat împreună la acest plan cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu preşedintele Kelemen Hunor. Astăzi am finalizat detaliile legate de fiecare măsură în parte, am stabilit ce are de făcut fiecare ministru, dar şi Parlamentul pentru ca acest plan să fie adoptat şi implementat cât mai repede”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Românii au făcut mereu față provocărilor. Acum trebuie ca și clasa politică să se ridice la nivelul cetățenilor. Trebuie să oferim un ajutor real cetățenilor. Jumătățile de măsură nu sunt suficiente. PSD a intrat la guvernare pentru a veni cu soluții. Nu mai avem timp de politică sterilă. Planul Sprijin pentru România va răspunde momentului dificil în care am lucrat. Mă bucur că am lucrat la acest plan împreună cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă și domnul președinte Kelemen Hunor. A venit momentul ca noi, oamenii politici, să livrăm”, a afirmat Ciolacu.

Liderul PSD a prezentat pe scurt măsurile din pachetul „Sprijin pentru România”.

Potrivit acestuia, suma alocată pentru acest plan este dublă față de suma alocată pentru sprijinul cetățenilor în timpul pandemiei.

Aceste alocări nu afectează banii alocați pentru investiții, a precizat Ciolacu, adăugând că mai mult de jumătate din populația României va beneficia de sprijin în fața scumpirilor.

În pofida greutăţilor cu care ne confruntăm, sunt optimist cu privire la viitorul nostru. Avem în faţă oportunităţi imense. Putem deveni rezervorul de alimente al Europei. Putem deveni principalul port la Marea Neagră. Putem deveni o destinaţie pentru investiţiile străine care fug din calea războiului şi putem deveni un lider regional în ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei. Pachetul 'Sprijin pentru România' va face faţă acestei provocări. Nu există în acest moment nicio altă alternativă.

Domnule prim-ministru, eu vă mulţumesc. Mulţumesc şi miniştrilor. Şi vreau să vă spun cu toată sinceritatea: îmi pare bine că am luat decizia, împreună cu colegii mei, să creăm această coaliţie”, a spus Marcel Ciolacu, în conferinţa de presă de la Palatul Parlamentului.

"Şantierele trebuie ţinute deschise şi trebuie deschise altele. Ajustarea preţurilor inclusiv pe manoperă. Anul trecut am mai avut o ajustare. Coaliţia înseamnă stabilitate politică. Trebuie să menţinem coaliţia", a declarat și Kelemen Hunor.