Marcel Ciolacu: Vom avea falimente în lanț, dacă nu intervenim rapid în legea plafonărilor și compensărilor - Reacția ministrului Energiei

Marcel Ciolacu, a declarat că a făcut un apel către ministrul Energiei, pe care l-a informat că nu este mulțumit de cum funcționează legea privind plafonarea și compensarea facturilor, întrucât mulți spun că nu se poate aplica. Liderul PSD atrage atenția că vor exista falimente în lanț, dacă nu se va interveni asupra legii cât mai repede posibil.

Marcel Ciolacu: Vom avea falimente în lanț, dacă nu intervenim rapid în legea plafonărilor și compensărilor - Reacția ministrului Energiei

Am solicitat o întâlnire în coaliție, cu premierul, ministrul Energiei, factori implicați, companiile de stat, să vedem ce se întâmplă cu scumpirile.

Am făcut un apel la dl ministru al Energiei, nu sunt mulțumit de cum funcționează legea privind plafonarea și compensarea facturilor, mulți spun că nu se poate aplica. Am cerut de urgență o întâlnire în coaliție, dacă e nevoie să se întâlnească Parlamentul în sesiune extraordinară, să facem modificările legislative, pentru ca această compensare să fie eficientă, atât pentru consumatori, cât și pentru companii. Intră în faliment, avem producție mai mică, export mai mic, reglăm tot sistemul economic al României”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a afirmat că a venit cu o propunere care să vină în sprijinul IMM-urilor și va fi discutată cu ministrul Energiei. Totodată, acesta a afirmat că populația ar putea beneficia de niște vouchere ce vor putea fi folosite pentru modernizarea locuințelor.

Am citit un comunicat că deja… am venit cu o propunere pentru IMM-uri, deja ministrul se gândește să le luăm în discuție. Dacă e foarte atent, aș vrea să dezvolt un pic, e și acel fond de modernizare, pe care nu l-am accesat în ultimii 2 ani de zile, numai 10 state europene au acces la el. 7 miliarde de euro. Avem un singur proiect depus, de 30 milioane, aproape NIMIC, aș propune, ca în Spania, să venim cu vouchere pentru populație, pentru modernizarea locuinței, creștere energetică”, a afirmat șeful PSD.

Ciolacu critică decizia liberalizării pieței pentru energie, mai ales în perioada pandemiei de Covid-19. El atrage atenția că dacă nu se va interveni rapid, foarte multe companii vor intra în faliment.

Suntem defazați, de 2 ani nu am comunicat cu CE. Polonia, Grecia au accesat toți banii. În plină pandemie liberalizezi prețul la energie. Altă tâmpenie, nu accesezi fondul de modernizare, nu te gândești la marii consumatori, să le dai capacitatea de a accesa acest fond. Ridicăm din umeri. Dacă nu intervenim rapid vom avea FALIMENTE ÎN LANȚ. A fost singurul meu apel care a deranjat. Vă pot detalia. Trebuie o ședință de coaliție rapidă pe această temă, eu nu am văzut pe cineva ieșind de la Min. Energiei să vină cât a plătit Ciolacu în noiembrie 2021 și în noiembrie 2022… Să facă un raport, să vedem cât de sustenabil a fost programul cu compensarea”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Șeful social-democraților susține că nu acuză pe nimeni, însă atrage atenția asupra lucrurilor pe care le consideră ineficiente și reiterează ideea că această coaliție „este condamnată să guverneze până în 2024, cu bune, cu rele”.

„Nu vreau să aduc acuze… E o decizie care se ia în coaliție (despre Virgil Popescu n.r) PSD nu devine USR. Eu am făcut un apel, cât se poate de normal, unul neacuzator. Suntem condamnați să avem o guvernare până în 2024, oamenii au mari așteptări de la noi. Sunt niște ani complicați. Ceea ce urmează… Iar să intrăm într-o criză politică. Avem iarăși un guvern nefuncțional”, a adăugat Marcel Ciolacu.,

Virgil Popescu a fost întrebat, miercuri seară, la Digi 24, ce părere are despre faptul că Marcel Ciolacu consideră necesare modificări la legea referitoare la compensarea facturilor, el răspunzând:

Ei au votat alături de noi, şi alături de USR, şi alături de UDMR, atât legea consumatorului vulnerabil şi legea plafonării. A fost aproape unanimitate, iar eu am stat ore în şir înainte de comisii, în timpul comisiilor, discutând cu colegii de la toate partidele (...) Au depus amendamente, le-am discutat împreună şi le-am adoptat împreună. Deci, împreună am făcut această lege şi, împreună, dacă este cazul, vom modifica această lege”.

Ministrul se declară deschis la orice discuţie.

Dacă sunt propuneri de îmbunătăţire suntem deschişi, să vedem cum putem îmbunătăţi, să le vedem întâi”, a mai declarat ministrul.

Acesta a explicat de ceapropus acest mod de compensare a facturilor: ”Eu nu am vrut ca la nivelul compensării să punem oamenii pe drumuri, să facă solicitări, adeverinţe de venit, de aceea am mers pe o plajă de consum (...) birocraţia se mută de furnizori”.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu susţine că trebuie făcută o şedinţă a coaliţiei cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi găsită o altă modalitate de compensare a facturilor la energie care să fie mai uşoară şi mai accesibilă, atât companiilor cât şi populaţiei.