Marcel Ciolacu: Ministerele vor fi împărțite conform ponderii din Parlament

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, după întâlnirea cu PNL, UDMR şi minorităţi, că miercuri vor începe discuţiile pe fiecare capitol din programul de guvernare, el arătând că încă nu s-a discutat despre împărţirea portofoliilor dar se va face conform ponderii din Parlament a celor două partide. Despre cota unică de impozitate, pe care liberalii vor să o păstreze, liderul PSD a precizat că în mod categoric trebuie să revenim la o impozitare a marilor averi, social-democraţii preferând o impozitare progresivă, în funcţie de venituri.

Noi 9, 2021 - 19:00
Urmărește-ne peGoogle news
Marcel Ciolacu: Ministerele vor fi împărțite conform ponderii din Parlament

Marcel Ciolacu a spus că a fost prima întâlnire a PNL şi PSD, într-o echipă completă şi alături de reprezentanţii UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Vom începe mâine discuţiile pe fiecare capitol în parte al programului de guvernare. În programul de guvernare ar trebui cu măsuri pentru termen scurt şi mediu. Ce măsuri se iau pentru creşterea nivelului de trai până în martie şi de depăşirea iernii, pentru că românii sunt afectaţi de criza energiei şi pandemie şi restul de măsuri până în 2024”, a spus liderul PSD.

Despre împărţirea portofoliilor, Ciolacu a arătat că ”este o împărţire în funcţie de ponderea în parlament”.

Nu am intrat în detalii dacă se micşorează sau creşte numărul de ministere. Toate aceste lucruri se vor stabili ulterior în urma negocierilor”, a spus el.

Despre discuţiile de miercuri, Ciolacu a arătat că acestea vor viza capitolul economic şi justiţie.

E o prioritate rectificarea bugetară. Şi pe urmă de la 12.00 urmează discuţiile pe capitolul Justiţie. Vor merge domni Cazanciuc, Corlăţean, doamna Maia Teodoroiu. O să fie o discuţie mai amplă”, a afirmat preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu a arătat, despre impozitarea progresivă, pe care cei de la PSD vor să o impună în programul de guvernare, preşedintele PSD a spus că ”ar arăta cum arată în restul Europei, în toate ţările civilizate şi cu economii mai dezvoltate”.

”Mai sunt patru ţări care au rămas cu cota unică. Despre înlocuirea cotei unice ar trebui să discutăm la anul pentru formarea bugetului anului viitor. Categoric trebuie să revenim la o impozitare a marilor averi. Este o discrepanţă imensă în acest moment în societate între cei bogaţi şi cei săraci”, a spus el, arătând că trebuie să vedem practica europeană şi să vină specialiştii.

Cred că anul următor avem timp să discutăm acest subiect. Momentan am ajuns la concluzia că nu putem rămâne ultima ţară cu cotă unică. În Ungaria e încă o cotă unică, dar ştim că impozitează foarte mult multinaţionale. E o soluţie, nu o condiţie”, a explicat Ciolacu.

Întrebat la ce nu renunţă PSD sau ce exclude din programul comun de guvernare al PNL şi PSD, Ciolacu a răspuns: ”Privatizarea Trezoreriei e exclusă, vânzareaHidroelectricasub nicio formă” şi a adăugat că ”trebuie găsite soluţii pentru mărirea nivelului de trai, a pensiilor, a alocaţiilor, altfel românii nu vor depăşi această iarnă”.

În ce privește întâlnirea liberalilor cu social-democrații, Florin Cîțu a explicat marți, 9 noiembrie, că au fost discuţii despre posibilitatea creşterii numărului de ministere la 20, însă nu au fost discuţii despre funcţia de premier sau cum se vor împărţi portofoliile în noul Guvern.

Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere. Maxim 20. În acest moment am discutat doar despre posibilitatea de a creşte numărul de ministere la 20. Cine are premierul poate să aibă mai puţine ministere. Deci se poate discuta. Cred că da (UDMR rămâne cu acelaşi număr de portofolii – n.r.)”, a declarat Florin Cîţu, marţi la Parlament, întrebat despre posibilitatea creşterii numărului de ministere într-o alianţă de guvernare PNL-PSD şi UDMR.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, după discuţiile cu PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, că viitorul program de guvernare ar trebui să conţină şi măsuri pe termen scurt şi mediu pentru creşterea nivelului de trai.

"Am vorbit foarte mult pe structurarea programului de guvernare, vom începe mâine discuţiile pe fiecare capitol în parte. Din punctul nostru de vedere, programul de guvernare ar trebui cumva conceput cu măsuri pe termen scurt şi cu măsuri pe termen mediu (...) pentru creşterea nivelului de trai până în martie şi depăşirea iernii, fiindcă toţi românii sunt afectaţi de criza energetică şi de pandemie şi, pe urmă, restul de program de guvernare până la finele anului 2024", a explicat Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Ziare.com