MApN amână semnarea contractului pentru achiziția celor patru corvete: Ministrul Ciucă a cerut un audit al licitației

Ministerul Apărării Naţionale, condus de Nicolae Ciucă, continuă să tergiverseze semnarea contractului privind achiziţia celor patru corvete în valoare de 1,2 miliarde de euro. Oficial, a anunţat că se pregăteşte pentru semnarea contractului cu compania franceză Naval Group. Ultima găselniţă la care a apelat ministrul Nicolae Ciucă este realizarea unui nou audit al documentelor.

Oct 9, 2021 - 13:30
Urmărește-ne peGoogle news
MApN amână semnarea contractului pentru achiziția celor patru corvete: Ministrul Ciucă a cerut un audit al licitației

În urmă cu aproape trei ani, în noiembrie 2018, Ministerul Apărării Naționale i-a anunțat pe francezii de la Naval Group că au câștigat licitația pentru construcția celor patru corvete necesare Forțelor Navale Române. Potrivit Newsweek România, trei companii au depus atunci oferte: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.

Inițial, licitația a fost contestată de firma olandeză Damen, care a pierdut toate procesele în instanță. Apoi, Ministerul Apărării, sub conducerea generalului Nicolae Ciucă, a continuat să amâne semnarea contractului din diferite motive.

Specialiștii în achiziții militare susțin că prețurile echipamentelor militare cresc anual cu un procent cuprins între 3 și 5%.

Deși în ultimul an, pe piața internațională, fierul beton și tabla s-a scumpit cu 70%, la fel și energia, francezii de la Naval Group și-au menținut oferta la același preț până la sfârșitul anului.

Potrivit Newsweek România, care citează surse din cadrul MApN, autoritățile de la București au făcut tot posibilul pentru a-i încurca pe francezi, în speranța că aceștia vor renunța de bună voie la contract.

Deși, în ultimele șase luni, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că este pregătit să semneze contractul privind construcția celor patru corvete, acum ministrul Nicolae Ciucă a cerut un nou audit.

Conform Newsweek România, Ministerul Apărării Naționale a transmis că procedura specifică de achiziție a produsului „Corvetă multifuncțională” s-a finalizat prin declararea Asocierii formată din Naval Group din Franța și Șantierul Naval Constanța SA din România drept operator economic câștigător:

În acest sens, Ministerul Apărării Naționale a exprimat în mod ferm disponibilitatea de semnare a acestui acord, precum și a contractelor subsecvente. În prezent, autoritatea contractantă derulează activitățile prevăzute de legislația națională pentru pregătirea documentelor contractuale pentru eventuala semnare a acordului-cadru și a contractelor subsecvente. În conformitate cu cadrul legal menționat, procesul de semnare a documentelor contractuale va include și auditarea acestor documente”.

Conform procedurii de achiziție, auditul se face în urma procedurii de evaluare a ofertelor, lucru care s-a întâmplat la finalul anului 2018. Ulterior, se mai pot face audituri „ad-hoc”, adică excepționale, la cererea ministrului, dar și audituri de consiliere pentru factorii decizionali.

Sursa: Newsweek România