Majorarea alocațiilor se va face de la 1 ianuarie 2022, doar cu rata inflației

Comisia de Muncă din Camera Deputaților a decis marți, ca alocațiile sa nu se majoreze de la 1 iulie așa cum prevedea ordonanța dată de Guvern. Deputații PNL-USR-UDMR au anulat acordarea tranşelor din calendarul propus iniţial. Proiectul de aprobare a OUG123//2020 urmează să intre în plen la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Iun 15, 2021 - 12:42
Urmărește-ne peGoogle news
Majorarea alocațiilor se va face de la 1 ianuarie 2022, doar cu rata inflației

Majoritatea PNL-USR-UDMR din Senat a adoptat deja, cu amendamente, Legea de aprobare a OUG 123/2020 prin care Guvernul Orban (cu Florin Cîţu ministru al Finanţelor) a eşalonat dublarea alocaţiilor.

Prin modificările făcute, coaliţia de guvernare a anulat acordarea tranşelor din calendarul propus iniţial.

Mai exact, nu se mai acordă tranşele de majorare prevăzute pentru 1 iulie 2021.

De altfel, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a precizat recent că “un singur lucru e cert” - acela că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2022, urmând ca restul majorărilor să fie decise în funcţie de situaţia economică.

UDMR a propus ca alocaţia pentru copii să fie diferenţiată în funcţie de veniturile familiilor

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat luni că a propus în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale o diferenţiere a alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor.

Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit. Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023″, a afirmat Kelemen Hunor, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

La rândul său, vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat că varianta propusă de UDMR va fi analizată.

Calendarul măririi alocațiilor copiilor

În perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) din OUG 123/2020 trebuia să se aplice de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie și drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an.

În aplicarea Ordonanței, alocațiile copiilor din România au fost majorate cu 20 de puncte procentuale la data de 1 august a anului 2020, urcând la 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani și copii cu handicap și la 185 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

Ulterior, de la 1 ianuarie 2021, alocațiile copiilor din România au fost majorate cu alte 20 de procente. Prin urmare, cuantumul acestora a crescut până la 427 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap; respectiv 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

La 1 iulie ar fi trebuit să aibă loc o nouă majorare de 20%.