MAI s-a răzgândit: Noțiunea de „gen“ va fi înlocuită cu „sex“ pe noua carte de identitate

Directorul Direcției Evidența Populației din cadrul Ministerului de Interne, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat vineri la Digi24 că noua carte de identitate electronică va fi modificată astfel încât mențiunea „gen” să fie înlocuită cu „sex”, iar pe blanchetă să apară și drapelul României. Mențiunile vin după ce AUR și lideri PNL au criticat noul document de identitate.

Aug 6, 2021 - 17:56
Urmărește-ne peGoogle news
MAI s-a răzgândit: Noțiunea de „gen“ va fi înlocuită cu „sex“ pe noua carte de identitate

Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor a declarat la DIGI24 că: „La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen. Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare. Reiterez ideea noastră, esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație.Vă pot spune că începând de ieri, grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni". 

De asemenea, Giulescu a precizat că pe cartea de identitate simplă (cea fără cip) vor apărea primele două versuri din imnul național, stema, drapelul, Ateneul și brâul maramureșan.

Putem să avem și două versiuni pe an”, a mai precizat chestorul de poliție.