Mai mulţi poliţişti din Republica Moldova riscă pedeapsa cu închisoarea, după ce au răpit un fost „ministru” din Transnistria şi l-au predat autorităţilor neconstituţionale

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au documentat un nou episod în cadrul dosarului intentat împotriva unor foşti angajaţi din cadrul Direcţiei 5 a Inspectoratului General al Poliţiei al Ministerului Afacerilor Interne, cu implicarea unor angajaţi de rang înalt ai structurilor de forţă din Transnistria.

Oct 29, 2021 - 17:31
Oct 29, 2021 - 17:33
Urmărește-ne peGoogle news
Mai mulţi poliţişti din Republica Moldova riscă pedeapsa cu închisoarea, după ce au răpit un fost „ministru” din Transnistria şi l-au predat autorităţilor neconstituţionale

Astfel, foştii funcţionari cu statut special din cadrul MAI ar fi săvârşit o serie de acţiuni ilegale în privinţa unui fost conducător al aşa-zisului „departament de interne” din regiunea transnistreană, manifestate prin filarea (urmărirea vizuală) ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, răpirea şi transmiterea acestuia autorităţilor nerecunoscute din stânga Nistrului.

În acest sens, pe parcursul lunii iulie 2018, au fost realizate ilegal şi neîntemeiat măsuri speciale de investigaţie în privinţa unui cetăţean al Republici Moldova, care la data de 27 iulie 2018, a fost oprit în trafic de către angajaţi ai IGP, în apropiere de municipiul Chişinău, şi cu participarea unor persoane neidentificate la moment, exponenţi ai structurilor de forţă din Transnistria, a fost răpit, fiind transportat la Tiraspol.

În consecinţă, victima acţiunilor ilegale a fost plasat în detenţie de către autorităţile neconstituţionale ale Transnistriei. Ca urmare, victimei faptelor penale i-au fost cauzate daune în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege, manifestate prin încălcarea gravă a drepturilor fundamentale ale acestuia – dreptul la libertate, dreptul la un proces echitabil, dreptul de acces la justiţie, dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, au fost utilizate abuziv instituţii de stat în scopul realizării unor interese personale şi de grup, cât şi cele materiale.

La fel, persoanele implicate ar fi acţionat în scopul şi în interesele unor indivizi şi structuri ce acţionează subversiv şi în afara câmpului constituţional al Republicii Moldova.

În cazul în care vinovăţia persoanelor implicate va fi dovedită, acestea riscă închisoare de la 10 la 13 ani (calificarea: art.164 alin.(3) lit.a), 327 alin.(3) Cod penal).

Amintim că, în 2018, Radio Chişinău a scris că un fost aşa-zis ministru de la Tiraspol ar fi fost răpit în apropiere de Chişinău, de persoane neidentificate, şi transportat în transportat în Transnistria.

Maşina lui Ghenadi Kumiciov, fost şef al miliţiei din regiunea separatistă transnistreană, ar fi fost oprită pe 27 iulie de o patrulă a poliţiei moldoveneşti, după care acesta a fost preluat de mai multe persoane mascate, aşezat într-un automobil de teren venit din Transnistria şi dus într-o direcţie necunoscută.

Faptul reţinerii lui Kuzmiciov a fost confirmat pentru NewMaker.md de soţia acestuia, Svetlana Kulikova. În prezent, Ghenadi Kumiciov se află „snopit în bătăi” în izolatorul de detenţie preventivă din satul Glonoaia, în raionul Grigoriopol din Transnistria, afirmă ea. Instituţiile responsabile de la Chişinău n-au oferit deocamdată alte informaţii şi n-au comentat în niciun fel acest incident.  Potrivit NewsMaker, Ghenadi Kumiciov, considerat unul dintre apropiaţii fostului lider al administraţiei de la Tiraspol Evgheni Şevciuk, a fost anunţat în căutare de forţele de ordine transnistrene.

Acesta este acuzat de contrabandă şi figurează într-un dosar în care, sub aceeaşi acuzaţie, fostul şef al direcţiei pentru combaterea contrabandei din cadrul aşa-zisului comitet vamal din regiunea separatistă, Serghei Mantaluţa, a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Reţinerea acestuia ar fi fost coordonată de forţele de ordine de pe ambele maluri ale Nistrului, potrivit unor surse citate de NewsMaker.md și Adevărul.ro.

Sursa: Adevarul.ro