MAI angajează soldați la Jandarmerie - Preferați sunt foștii militari ai MApN

Măsura dispusă de MAI a avut în vedere riscul unor mișcări de stradă ample în următoarea perioadă, deși ministerul a invocat deficitul de personal. În mod surprinzător, nu se dorește angajarea foștilor polițiști, ci se preferă militarii, care răspund la ordin.

MAI angajează soldați la Jandarmerie - Preferați sunt foștii militari ai MApN

Deși solicitarea Ministerului Apărării Naționale a fost făcută încă de anul trecut, MAI a decis abia acum să modifice legislația pentru a angaja, cu dedicație, doar militari care au fost în teatrele de operațiuni din afara țării. Aceștia vor fi încadrați, cel mai probabil, în rândul Jandarmeriei, cu statut de militari gradați profesioniști.

MApN a venit anul trecut cu un proiect generos pentru militarii care au făcut parte din teatrele de operațiuni, însă, ulterior, MAI a făcut un pic de presiune, susținând că unele misiuni internaționale nu au fost neapărat supuse riscurilor. Au fost tot felul de discuții pe această temă, iar MAI a invocat că nu ar putea să fie de acord cu așa ceva pentru că nu le acordă această șansă nici măcar celor care au fost disponibilizați din Poliție în 2010-2011. Le era frică să nu se creeze o discriminare, că pentru militari și pentru cei care au plecat în misiuni se creează această facilitate, nu însă și pentru polițiștii care au fost disponibilizați, 1.600 numai de la Poliția de Frontieră. Militari în MAI sunt jandarmii și pompierii, dar nu polițiștii, care sunt civili. Noii angajați din rândul soldaților vor fi luați la Jandarmerie, cel mai probabil. Exact ca la DIPI (Direcția de Informații și Protecție Internă), cunoscută sub denumirea <<Doi și-un sfert>>, au modificat ordinul și acum nu permite participarea polițiștilor pentru trecerea în corpul ofițerilor, ci doar a celor care au grade militare”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, potrivit National.ro.

Sindicaliștii din MAI au declarat, potrivit National.ro, că motivul pentru care vor fi angajați soldații este legat de pregătirea forțelor pentru represiune în Jandarmerie, și nu în Poliție.

Acum spun că se fac concursuri și se dau examene cu dedicație pentru soldați, însă pentru polițiștii disponibilizați nu s-au organizat niciodată concursuri. În starea de urgență s-au angajat pe perioadă determinată la IGSU și la Jandarmerie, dar nu și în Poliție. Este posibil ca acum să se pregătească pentru proteste în stradă și de aceea vor să angajazeze soldați. Militarii răspund la ordin, dar polițiștii sunt civili și nu pot fi controlați. În zona militară nimeni nu comentează. Se pare că-și creează mecanisme și posibilități de a-și mări capacitatea de intervenție și represiune prin angajarea rapidă de personal militar”, a mai declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, potrivit National.ro.

Conform National.ro, conducerea Ministerului Afacerilor Interne susține însă că măsura este necesară pentru reducerea deficitului de personal înregistrat în structurile din subordinea acestuia.

Potrivit unui proiect de ordin al Ministrului Afacerilor Interne, candidaţii care au efectuat anterior serviciul militar prin una din formele prevăzute de lege pot fi recrutaţi şi selecţionaţi pentru angajarea ca soldat/gradat voluntar, indiferent de arma sau specializarea trecută în livretul militar.

Totodată, la finalizarea programului de formare, soldaţii şi gradaţii profesioniști încheie un prim contract cu unităţile militare de recrutare, pe o durată de 4 ani.

La expirarea acestuia, în cazul în care optează să rămână în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul aceleiaşi unităţi militare sau la altă unitate militară, vor încheia noi contracte, pe o durată de 4 ani.

Sursa: National.ro