MAI a decis majorarea sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică pentru polițiștii judiciari

Amenințarea cu demisia în masă a polițiștilor judiciari, semnalată într-un articol scris de jurnaliștii de la National.ro, a avut efect, astfel că ministerul Afacerilor Interne a decis să facă demersurile pentru majorarea sporurilor acestora de la 10% la 20%. Cererea sindicaliștilor a fost de 25%. În aproximativ două săptămâni va fi emis un ordin de ministru sau o ordonanță de urgență pentru punerea în aplicare a acestei măsuri.

Aug 9, 2021 - 18:24
Aug 16, 2021 - 11:34
Urmărește-ne peGoogle news
MAI a decis majorarea sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică pentru polițiștii judiciari

Polițiștii de la Judiciară vor putea beneficia în aproximativ două săptămâni de o majorare a sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de la 10% la 20%.

Potrivit National.ro, aceștia vor primi în plus la salariu sume nete cuprinse între 180 și 400 de lei, în funcție de grad, funcție, vechime și poziția ocupată.

”Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a acceptat că sporul pentru Poliția Judiciară este o problemă și că trebuie făcută majorarea. A fost acceptat un procent de 20% și ni s-a spus că se va face o adresă și se va merge la discuții cu Ministerul Muncii, să vadă punctul de vedere al acestuia, pentru că este nevoie de aviz pentru majorarea sporurilor, potrivit Legii 153. După aceea vor analiza dacă este nevoie doar de un ordin de ministru sau de o ordonanță de urgență și de avizul Ministerului de Finanțe. Deci în maximum două săptămâni noi sperăm să avem aprobate majorările de sporuri”, a declarat pentru National.ro Marius Ionescu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Decizia de majorare a sporurilor a fost comunicată la finalul ședinței de Dialog Social de la MAI, de către secretarul de stat Aurelian Păduraru, care a anunțat că, în acest sens va fi creat un grup de lucru la nivel ministerial.

SNPPC atrăsese atenția factorilor de decizie din Ministerul Afacerilor Interne că actualul spor acordat polițiștilor judiciariști, de numai 10%, nu este de natură să compenseze privațiunile și complexitatea efortului depus de ofițerii și agenții de poliție care lucrează o mare parte dintre dosarele penale, unele dintre ele complexe și dificile.

”Din acest considerent, dar și din cauza programului suprasolicitant și a riscurilor profesionale specifice, în ultimii ani foarte mulți polițiști au solicitat mutarea pe alte funcții, în prezent existând un deficit major de specialiști în aceste domenii foarte importante de activitate”, se arăta în adresa trimisă MAI de către SNPPC, citată de National.ro.

Permanența la domiciliu, o mare problemă

Reprezentanții SNPPC au mai solicitat Ministerului Afacerilor Interne interzicerea sau remunerarea permanenței de la domiciliu a polițiștilor judiciari, dotarea cu mijloace de intervenție și protecție corespunzătoare, îmbunătățirea logisticii, completarea schemelor de personal având în vedere deficitul de personal foarte mare, chiar de peste 50% în anumite municipii/orașe/secții, raportat la scheme de personal oricum neactualizate în raport cu situația operativă și populația și rezolvarea problemelor cauzate de interdicțiile și incompatibilitățile totale prevăzute de OUG 20/2020.

85% din polițiștii care fac parte din structurile poliției judiciare lucrează oficial de luni până vineri de la 08-16, iar „la negru” sunt determinați să se prezinte la toate evenimentele din afara orelor de program, fără însă a fi plătiți pentru perioada în care se află la dispoziția instituției, au semnalat reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol.

”De acest spor beneficiază o serie de șefi care nu au nicio tangență cu activitatea de urmărire penală, nu au avut în lucru niciun dosar și nu au efectuat propriu-zis acte de urmărire penală. Este o formă frauduloasă de a-și completa veniturile, mai ales în condițiile în care, astăzi, 10% la salariul lor de funcție înseamnă și 400-500 lei, în timp ce pentru un agent de poliție poate însemna maximum 180 lei”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol, citat de National.ro.

Bătălia continuă

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a anunțat că va monitoriza procesul de majorare a sporului de solicitare neuropsihică, prevazut de Legea 153/2017, dar și rezolvarea celorlate revendicari.

Conform National.ro, printre acestea se numără diminuarea deficitului major de personal din toate structurile MAI, întărirea autorității polițistului/recredibilizarea Poliției Române, renovarea sediilor de Poliție, precum și aplicarea imediată a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și indexarea pensiilor  militare de stat, cu rata inflației, în cursul acestui an.

Sursa: National