MAE suspendă activitatea ambasadei de la Kiev - Personalul ambasadelor Slovaciei şi Sloveniei din Kiev, evacuat în România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în contextul ultimelor evoluţii de securitate din Ucraina, sâmbătă s-a încheiat cu succes repatrierea în România a personalului Ambasadei ţării noastre la Kiev, în urma unui efort inter-instituţional susţinut.

Urmărește-ne peGoogle news
MAE suspendă activitatea ambasadei de la Kiev - Personalul ambasadelor Slovaciei şi Sloveniei din Kiev, evacuat în România
Foto: MAE

În consecinţă, activitatea Ambasadei României la Kiev a fost suspendată”, precizează MAE.

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu mulţumeşte în mod deosebit tuturor instituţiilor implicate pentru realizarea operaţiunii de repatriere, precum şi autorităţilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru sprijinul oferit. Pe parcursul întregii operaţiuni, începute vineri dimineaţă şi finalizate sâmbătă dimineaţă, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a stat permanent în contact cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Ţurcanu, precizează sursa citată.

De asemenea, MAE arată că activitatea Consulatului General de la Odesa continuă să fie suspendată, personalul acestui oficiu consular fiind de asemenea repatriat în siguranţă la o data anterioară.

MAE precizează că a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular în contextul escaladării situaţiei de securitate din Ucraina, în general, şi din Kiev, în mod special.

Ministerul informează că, la acest moment, la oficiile consulare de la Cernăuţi şi Solotvino activitatea se desfăşoară în continuare în parametrii normali, cu tot personalul.

Reprezentanţii oficiilor consulare sunt în legătură cu cetăţenii români, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale, în funcţie de solicitări. Aceştia sunt în contact constant cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina.

MAE reia solicitarea către toţi cetăţenii români care se află în Ucraina să-şi notifice, de urgenţă, coordonatele prezenţei lor în această ţară prin platforma www.econsulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând MAE la numărul de telefon 0040751084537, linie telefonică pentru solicitări de protecţie şi asistenţă consulară.

Personalul ambasadelor Slovaciei şi Sloveniei din capitala ucraineană Kiev a fost de asemenea evacuat sâmbătă dimineaţa în România, a anunţat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, pe Twitter, informează Reuters.

"Maşinile pentru evacuarea misiunii slovace de la Kiev, cărora li s-au alăturat colegi de la misiunea Sloveniei, au trecut în siguranţă frontiera spre România", a spus Nad.

Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a instruit personalul ambasadei Israelului din oraşul Lviv din vestul Ucrainei să se mute în partea poloneză a graniţei,  informează Reuters, potrivit adevărul.ro
 
Personalul ambasadei va trece în fiecare zi graniţa cu Ucraina pentru a-şi continua activitatea diplomatică şi pentru a ajuta cetăţenii israelieni să părăsească Ucraina, potrivit informării de presă citată de CNN, care a fost făcută de ministrul Lapid în cursul zilei de sâmbătă.
 
Decizia a fost luată după evaluarea diferitelor aspecte, inclusiv situaţia de pe teren, securitatea emisarilor Statului Israel şi continuarea serviciului către cetăţenii israelieni.
 
La începutul acestei săptămâni, diplomaţii israelieni s-au mutat de la Kiev la Lviv.
Sursa: MAE, Adevărul.ro