MAE rus, reacție după ce România a declarat personae non gratae 10 diplomați ai ambasadei Rusiei la București: „Decizia nu rămâne fără un răspuns adecvat”

Mesajul purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Maria Zaharova, a fost postat și în limba română, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București.

Urmărește-ne peGoogle news
MAE rus, reacție după ce România a declarat personae non gratae 10 diplomați ai ambasadei Rusiei la București: „Decizia nu rămâne fără un răspuns adecvat”
Sursa foto: MFA/ Twitter
Comentariul purtătorului de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova în legătură cu declararea ca „personae non gratae” a unor diplomați ruși în România, 6 aprilie 2022:
Pe 5 aprilie, autoritățile române, sub un pretext inventat, au declarat ca „personae non gratae” zece diplomați ai Ambasadei Rusiei la București. Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziția României cu privire la crimele de la Bucea și alte localități din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei.
Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice. Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanșate de SUA și aliații lor europeni pentru a discredita operațiunea militară specială desfășurată de Rusia pentru protejarea populației civile din Donbass, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei.
Prin eforturile Bucureștiului, relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acțiuni ostile ale părții române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat și ale conlucrării. O astfel de evoluție nu este alegerea noastră și provoacă regrete profunde.
Desigur, decizia de a expulza angajați diplomatici ruși din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat.

Ministerul Afacerilor Externe din România a informat luni, 05 aprilie 2022, că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse în aceeași zi, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei.