MAE rus râde de britanici după documentele secrete pierdute: Agenţii 007 nu mai sunt ceea ce au fost odată - De ce ar fi nevoie de hackeri ruşi dacă există staţii de autobuz?

Scandalul izbucnit în Marea Britanie după ce mai multe documente clasificate ale Ministerului Apărării au fost uitate într-o stație de autobuz a fost comentat cu un ton caustic de purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Iun 28, 2021 - 12:36
Urmărește-ne peGoogle news
MAE rus râde de britanici după documentele secrete pierdute: Agenţii 007 nu mai sunt ceea ce au fost odată - De ce ar fi nevoie de hackeri ruşi dacă există staţii de autobuz?

Agenţii 007 nu mai sunt ceea ce au fost odată. Iar acum, o întrebare-ghicitoare pentru parlamentul britanic: de ce ar fi nevoie de «hackeri ruşi» din moment ce există staţii de autobuz britanice?!”, se întreabă în glumă Maria Zaharova într-o postare pe canalul ei din Telegram, în care a publicat extrase din documentele apărute în presa britanică.

Mesajul a fost postat după ce, săptămâna trecută, într-o stație de autobuz din Kent au fost găsite documente clasificate ale Ministerului britanic al Apărării. Duminică, Ministerul a recunoscut pierderea documentelor şi a anunţat deschiderea unei anchete. Se presupune că dosarul cu aproximativ 50 de pagini aparţinea unui înalt responsabil militar.

Printre documente se numără informaţii sensibile cu privire la Rusia şi propuneri legate de implicarea viitoare a Marii Britanii în Afganistan. De asemenea, unele dintre ele se refereau la trecerea distrugătorului HMS Defender prin apele din jurul Crimeii.

Potrivit documentelor publicate de Zaharova, extrase din cele apărute în media britanice, Marea Britanie a luat decizia privind trecerea distrugătorului HMS Defender prin apele din largul Crimeii din dorinţa de a demonstra sprijin pentru Ucraina şi de a arăta că Londra nu se teme să folosească apele pe care le consideră ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a afirmat săptămâna trecută că o navă de patrulare rusească şi un Su-24 au tras focuri de avertisment în direcţia distrugătorului britanic. Guvernul britanic a dezminţit, evocând ”exerciţii de tiruri” ruseşti în cadrul unor exerciţii despre care se anunţase în prealabil şi o ”trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene”, conform legislaţiei internaţionale şi că nu a auzit niciun foc de avertisment.

După incident, Moscova a acuzat comandamentul distrugătorului britanic de acţiuni periculoase şi încălcarea gravă a Convenţiei ONU asupra dreptului mării, cerând o anchetă asupra acţiunilor echipajului vasului.