Patronii firmelor din Marea Britanie cer autorităților relaxarea legilor privind migrația, adoptate după Brexit, din cauza lipsei forței de muncă

Disperați că n-au forță de muncă, patronii de ferme, lanțuri de magazine și restaurante fast-food din Marea Britanie cer o relaxare a legilor post Brexit privind migrația.

Patronii firmelor din Marea Britanie cer autorităților relaxarea legilor privind migrația, adoptate după Brexit, din cauza lipsei forței de muncă

Surse din Guvernul de la Londra, citate de ziarul “The Times”, spun, potrivit Știrilor ProTV, că lista profesiilor unde angajații sunt “pe minus” ar putea fi revizuită mai repede, astfel ca angajatorii vor putea lua mai ușor lucrători din alte state.

Mulți patroni de cafenele, restaurante si magazine din Marea Britanie au dificultăţi din cauza “penuriei” de forță de muncă.

Numai la categoria ”șoferi de camion” deficitul ar fi de 100.000 de profesioniști. Brexitul și impactul pandemiei asupra circulatiei forței de muncă sunt responsabile pentru această criză fără precedent.

Pentru ca sunt prea putini şoferi de camion, companii precum McDonald’s, KFC, brutăriile Greggs şi rețeaua de restaurante Nando au probleme cu aprovizionarea. În cursul săptămânii trecute, McDonald’s a scos milkshake-ul din meniu, în toate restaurantele din regat, pentru ca nu au primit ingrediente.

Ieşirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii a însemnat pierderea unui uriaş rezervor de mână de lucru, după ce sute de mii de imigranţi au plecat începând cu primăvara lui 2020.

Înainte de Brexit, în jur de 25% din personalul angajat în regat în industria ospitalităţii - și aproape 40% în cazul capitalei - provenea din alte state europene.

Potrivit Știrilor ProTV, patronii fermelor se plâng că, deși au locuri de muncă disponibile și doresc să angajeze autohton, pur și simplu nu există doritori.

Dacă ne referim la fermele de porci, blocajul este enorm. Săptămânal, cam 15.000 dintre porcii care ar trebui sacrificați nu sunt tăiați pentru că nu sunt măcelari care să-i tranșeze. Iar efectele sunt în lanț. La fel stau lucrurile și la fermele de păsări, nu sunt angajați care să proceseze carnea”, a declarat Tom Bradshaw, vicepreședinte uniunea națională a fermierilor, potrivit Știrilor ProTV.

Lipsa fără precedent de personal şi materie primă afectează eforturile de relansare economică a Marii Britanii după șocul dat de pandemie.