Legea privind reglementarea activităţii prestatorului casnic a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Legea prevede introducerea posibilităţii remunerării prestatorului de servicii casnice cu tichete în valoare de 15 lei.

Apr 21, 2022 - 18:38
Urmărește-ne peGoogle news
Legea privind reglementarea activităţii prestatorului casnic a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis
Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ

Actul normativ reglementează modul în care persoane fizice vor putea desfăşura activităţi casnice ocazionale în beneficiul altor persoane şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice, în valoare de 15 lei.

Legea prevede că „activitatea casnică se poate desfăşura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia, stabilit de comun acord”.

De asemenea, „prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic” şi trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani.

Textul Legii mai arată că „între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice”, iar „beneficiarul casnic şi prestatorul casnic convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă; plata prestatorului casnic se face conform dispoziţiilor prezentei legi, cu tichete de activităţi casnice”.

O altă prevedere este că „durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani”.

„Valoarea minimă a contribuţiei lunare, calculate potrivit dispoziţiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice”, iar „valoarea minimă a contribuţiei lunare prevăzută la alin. (7) nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată”.

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, iniţiator al proiectului de lege, a explicat că proiectul Legii „ţinteşte două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru:

-să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activităţi casnice;

-sa aibă posibilitatea să fie asiguraţi în sistemul de pensii şi de sănătate. Cei care muncesc în activităţi necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale pot deveni asiguraţi”.

Raluca Turcan a explicat că tichetele vor fi disponibile pe o platformă digitală, însă se pot achiziţiona şi preschimba şi prin operatori de servicii publice.

De asemenea, „tichetele de activităţi casnice sunt emise pe suport de hârtie sau electronic de către Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Va exista şi o platformă, sub formă de aplicaţie pe telefon, de unde beneficiarii le vor putea cumpăra, iar prestatorii le vor putea preschimba în bani fie pe aceeaşi platformă, fie cu ajutorul poştaşului, fie prin agenţiile pentru ocupare a forţei de muncă”.