Legea porcului, contestată de oamenii de la sate: Nu mai au voie să-i hrănească cu lături, nu au voie să dețină mai mult de cinci porci, iar ca să-i vândă trebuie să-și facă firmă

Noua lege a porcului, în forma validată de Senat, le va interzice țăranilor să crească mai mult de cinci animale în gospodărie.

Dec 7, 2021 - 14:18
Urmărește-ne peGoogle news
Legea porcului, contestată de oamenii de la sate: Nu mai au voie să-i hrănească cu lături, nu au voie să dețină mai mult de cinci porci, iar ca să-i vândă trebuie să-și facă firmă

Noua lege a porcului, care a trecut deja de Senat și urmează să ajungă pe masa deputaților, în calitate de reprezentanți ai forului decizional pe acest proiect, provoacă supărare în rândul oamenilor de la sate.

Mai ales că sunt limitări la nivelul numărului de porci pe care sătenii au voie să îi crească într-o gospodărie, nemaivorbind de „meniul” cu care sunt hrănite aceste animale – în ideea că se vrea să nu mai fie permisă hrănirea porcilor cu acele „lături”, rezultate din resturile alimentare.

Parlamentarii ar dori ca oamenii să crească în gospodărie cel mult cinci porci, pentru consum propriu. Oamenii de la țară sunt nemulțumiți de această idee.

Sunt născut-crescut în comuna Frăsinet, de meserie operator-însămânțător. Și crescător de animale. Țăran! De la țară… Am o scroafă, chiar acum fată. A fătat deja șapte purcei. Până acum. Cu ea s-ar face opt. După noua lege, ce ar trebui să fac cu diferența de la cinci până la opt? Să-i omor, n-am cum. Să-i arunc, nu mă îndur. Să ne lase să creștem! Că dacă ne interzice reproducția, n-o să mai avem de unde să creștem nu cinci, unul! Pentru că n-o să avem de unde să cumpărăm”, a declarat Mihai Gherase, pentru Digi 24.

„Să mergem la supermarket, să cumpărăm din Spania, din Germania, din Olanda… Sunt proprietar, în curtea mea, să vină să-mi interzică! Să vină să mi-i numere! Deci, nu se poate! Să ne lase-n pace!”, a completat bărbatul.

Potrivit noilor reguli, pentru a putea crește și vinde până la 15 porci pe an, un țăran trebuie să-și facă firmă, respectiv exploatație comercială autorizată sanitar-veterinar, conform sursei citate. Dacă nu face acest pas, va putea crește cel mult cinci porci, dar nu va avea drept să-i și vândă.

Încă de zilele trecute președintele Partidului Ecologist Român, Dănuț Pop, a reacționat vehement pe această temă.

Văd că an de an, prin decembrie, se rostogolesc regulile europene despre cum să- şi crească românii porcii în gospodărie. Anul acesta deja s-a trecut la fapte, Legea Porcului a trecut deja prin Senat şi pune botniță românilor! Este inadmisibil! Sper ca parlamentarii din Camera Deputatilor să împiedice adoptarea unei astfel de legi, împotriva românilor!”, a scris Dănuț Pop, pe Facebook, în 4 decembrie.

Liderul PER a amintit de prevederea prin care se interzice hrănirea porcilor cu resturi alimentare.

„Țăranii românii nu pot avea decât 5 porci pentru îngrăşare, consum propriu, dar nu mai pot deține scroafe. Se interzice hrănirea acestora cu resturi alimentare, actiune practicată de când lumea in zonele rurale din România! Nu există termen de comparație a gustului de carne al porcului de țară față de cel din import!

Cei care vor sa practice comercializarea sunt vizați de alte reguli!”, a mai punctat Dănuț Pop.

Pe de altă parte, pe 29 noiembrie s-a aflat că premierul Nicolae Ciucă și noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, au vizitat o fermă de creștere pui din localitatea Frâncești și o fabrică de nutrețuri combinate din localitatea Băbeni, județul Vâlcea.

Am discutat despre principalele provocări și probleme pe care le întâmpină fermierii, precum și despre modalitățile concrete de remediere a acestora. Am vrut să văd o companie care gestionează întregul lanț de producție a cărnii de pasăre, plecând de la cultivarea cerealelor, producția de furaje pentru asigurarea unei alimentații sănătoase și controlate a păsărilor, reproducție, creșterea puilor, abatorizare, tranșare, ambalare și distribuție la nivel național și internațional.

Fermierii români au nevoie de ajutor pentru ca atât legislația, cât și mecanismele de finanțare să le permită dezvoltarea afacerii, în beneficiul consumatorului român, precum și pentru a le deschide oportunitățile oferite de Piața Unică europeană.

Pentru a reuși acest lucru, avem nevoie de previziune și proiecte pe termen mediu și lung, coerență în procesul de planificare și o stabilire a priorităților. Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, citat într-un comunicat al Guvernului.

S-a mai anunțat că grupul cu capital românesc 100%, din care fac parte cele două unități de producție moderne și tehnologizate, a investit peste 100 de milioane de euro după intrarea României în Uniunea Europeană.

Sursa: Național.ro, Digi24, Antena 3