Klaus Iohannis: Prin eforturile susţinute din ultima perioadă, România contribuie cu adevărat la lupta împotriva cancerului

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, cu ocazia unui eveniment organizat de Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, că acţiunile întreprinse de România la un an de la adoptarea Planului European de combatere a cancerului „sunt lăudabile şi ne poziţionează în fruntea preocupărilor europene privind drepturile supravieţuitorilor de cancer”.

Mai 31, 2022 - 13:19
Urmărește-ne peGoogle news
Klaus Iohannis: Prin eforturile susţinute din ultima perioadă, România contribuie cu adevărat la lupta împotriva cancerului
Foto: Presidency.ro

Sunt bucuros că astăzi, datorită eforturilor susţinute din ultima perioadă, România contribuie cu adevărat la lupta împotriva cancerului. Este o dovadă clară că împreună putem aduce beneficii reale în vieţile pacienţilor”, a transmis şeful statului, cu ocazia Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, arătând că, „din păcate, cei afectaţi de această gravă maladie au avut de suferit şi din cauza superficialităţii, instabilităţii şi indeciziei generate de unele politici fragmentare. Sintagma pacientul în centrul sistemului de sănătate este folosită de zeci de ani în spaţiul public şi de prea multe ori fără consistenţă. Sub presiunea pandemiei de COVID-19, decalajele înregistrate ale mortalităţii şi morbidităţii prin cancer s-au accentuat grav”.

Şeful statului a mai arătat că „doar prin promovarea unor politici incluzive şi echitabile, precum dezvoltarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului sau pachetul legislativ care instituie o zi naţională a supravieţuitorilor de cancer, putem într-adevăr să facem schimbări benefice în viaţa pacienţilor. Aceste eforturi ajută la reducerea suferinţei bolnavilor de cancer, a supravieţuitorilor, a familiilor şi a celor apropiaţi”.

„Pe termen lung, demersurile susţinute în lupta împotriva cancerului vor diminua presiunea poverii afecţiunii asupra sistemului de sănătate şi vor contribui la crearea unei societăţi mai sănătoase”, a mai transmis preşedintele, explicând că „acţiunile consistente întreprinse de România la mai puţin de un an de la adoptarea Planului European de combatere a cancerului sunt lăudabile şi ne poziţionează în fruntea preocupărilor europene privind drepturile supravieţuitorilor de cancer”.

Inovaţia şi cercetarea medicală contribuie semnificativ la un trend pozitiv în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire ale bolnavilor de cancer. În acelaşi timp însă, apar noi provocări pentru pacient, familie şi sistem. Politicile care promovează îngrijirea şi prevenţia ar trebui să fie completate cu strategii care să garanteze supravieţuitorilor cancerului un tratament echitabil pe tot parcursul vieţii. Trebuie să ne asigurăm că aceste nevoi sunt acoperite”, a mai subliniat preşedintele, „arătând că dreptul la sănătate este un drept fundamental, iar protejarea drepturilor supravieţuitorilor de cancer înseamnă a sprijini aceşti oameni să ducă o existenţă cât mai aproape de normalitate”.

Potrivit preşedintelui, „Ziua Supravieţuitorului de Cancer este o zi în esenţă dedicată celor care au câştigat lupta cu această maladie agresivă. Aceştia sunt oameni puternici, care au demonstrat că un diagnostic de cancer nu mai este astăzi o sentinţă şi că această boală considerată în trecut fără leac poate fi ţinută în prezent sub control cu sprijin adecvat. Am încredere că, printr-o politică de prevenţie primară şi secundară solidă, printr-un traseu eficientizat al pacientului, alături de inovaţiile din cercetare, vom avea din ce în ce mai multe exemple pozitive în lupta cu această teribilă boală. Este responsabilitatea noastră pentru prezent şi pentru generaţiile viitoare”.