Klaus Iohannis: Nu există o decizie politică pe creşterea impozitului şi guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 30 mai, la Bruxelles, că în acest moment nu există la nivelul coaliţiei de guvernare o decizie privind schimbarea sistemului de impozitare.

Urmărește-ne peGoogle news
Klaus Iohannis: Nu există o decizie politică pe creşterea impozitului şi guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea
Foto: Presidency.ro

Șeful statului a fost întrebat dacă a discutat cu premierul Nicolae Ciucă despre posibilitatea introducerii unei taxe pe averi sau a impozitului progresiv, în condiţiile în care ministrul de Finanţe a lăsat de înţeles că este una dintre soluţiile care va fi propusă coaliţiei.

”Discuţii evident sunt şi este uşor de înţeles de ce sunt aceste discuţii, în condiţiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanţa toate subvenţiile care au fost decise, de exemplu în sectorul energetic, este nevoie, pe cealaltă parte, de venituri şi toată lumea caută venituri în plus, însă la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliţiei pentru a schimba sistemul de impozitare şi nu cred că se va întâmpla foarte curând. Nu este, după părerea mea, greşit să fie luate în discuţie diferite variante posibile, însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare şi dintr-o dată trebuie să plătească mai mult. Aceste lucruri deocamdată rămân cum sunt stabilite şi discuţiile care se poartă, în mod nu neapărat cu titlu de noutate, dar ele se poartă mai mult la televizor decât în coaliţie. Nu există o decizie politică pe creşterea impozitului sau a taxării şi guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea, ceea ce aşa va rămâne”, a spus şeful statului, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

În cadrul conferinței de presă, șeful statului a vorbit și despre acordul european privind embargoul asupra petrolului rusesc și criza alimentară generată de blocarea cerealelor în Ucraina de către armata rusă.