Karine Jean-Pierre va fi noua purtătoare de cuvânt a Casei Albe - Nominalizarea unei femei de culoare și lesbiană, o premieră

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că a ales-o pe Karine Jean-Pierre ca viitoarea purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

Urmărește-ne peGoogle news
Karine Jean-Pierre va fi noua purtătoare de cuvânt a Casei Albe - Nominalizarea unei femei de culoare și lesbiană, o premieră
Sursa foto: The White House

Joe Biden a atribuit pentru prima dată acest post extrem de expus unei femei de culoare şi lesbiană declarată.

Ea o va înlocui pe Jen Psaki, a cărei adjunctă a fost până în prezent, cu începere de la 13 mai, potrivit unui comunicat al Casei Albe în care Joe Biden s-a declarat ”„mândru” de această numire.

Preşedintele a lăudat, de asemenea, „experienţa, talentul şi onestitatea” viitoarei sale purtătoare de cuvânt.

Va fi prima femeie de culoare LGBTQ+ declarată” în acest post, a scris pe Twitter, la rândul ei, Jen Psaki, adăugând: „Ea va da voce multor persoane şi le va permite multora să aibă vise mari”.

Potrivit presei americane, purtătoarea de cuvânt în funcţie se va alătura canalului MSNBC, de orientare progresistă.

Karine Jean-Pierre, 44 de ani, este prima femeie de culoare care a preluat rolul de „Press Secretary”. Vorbitoare de franceză, Jean-Pierre trăieşte împreună cu o jurnalistă de la CNN, cu care are o fiică, devenind astfel prima lesbiană care îşi asumă această funcţie extraordinar de expusă.

Înaintea ei, o singură femeie de culoare, Judy Smith, a fost purtătoare de cuvânt adjunctă a Casei Albe sub preşedinţia lui George H.W. Bush, în 1991.

Născută în Martinica din părinţi haitieni care au emigrat apoi în Statele Unite, Jean-Pierre a lucrat la cele două campanii ale lui Barack Obama (în 2008 şi 2012), apoi cea a lui Joe Biden în 2020 înainte de a se alătura echipei sale la Casa Albă.

Absolventă a prestigioasei Universităţi Columbia înainte de a intra în lumea asociaţiilor şi a politicii, Karine Jean-Pierre a explicat adeseori că mediul familial, emblematic pentru „visul american”, a fost un factor determinant în cariera sa.

Ea a crescut la New York, unde tatăl ei a lucrat ca şofer de taxi, iar mama ei ca îngrijitoare la domiciliu.

Sunt tot ceea ce Donald Trump urăşte”, a explicat ea în 2018 într-un videoclip pentru MoveOn, organizaţie al cărei lider a fost cândva.