Kamala Harris va prelua temporar atribuțiile președintelui Joe Biden

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, care va aniversa sâmbătă, 20 noiembrie, 79 de ani, a mers la spitalul Walter Reed în vederea unui examen medical de rutină şi unei colonoscopii, relatează NBC News.

Kamala Harris va prelua temporar atribuțiile președintelui Joe Biden

Biden urmează să fie anesteziat în timpul colonoscopiei.

La fel ca fostul preşedinte George W. Bush, care a fost supus unor colonoscopii în 2002 şi 2007, potrivit Constituţiei, Biden îi transferă puterea vicepreşedintei Kamala Harris atât timp cât este sub anestezie.

Harris urmează să lucreze din biroul său, în Aripa de Vest a Casei Albe, în această perioadă, precizează Psaki.

Acest examen medical are loc cu o zi înainte ca Biden să împlinească vârsta de 79 de ani, sâmbătă.

Ultima evaluare medicală completă a lui Biden a fost făcut publică în 2019, de către echipa sa de campanie, pe când candida la învestitura democrată la fotoliul de la Casa Albă.

Dr. Kevin O’Connor de la Universitatea George Washington declarat atunci că Biden era ”un bărbat în vârstă de 77 de ani sănătos, viguros, apt să îndeplinească cu succes îndatoririle de preşedinte, care le include pe cele de şef al Executivului, şef de stat şi comandant suprem”.

Psaki a fost întrebată frecvent despre următoarea vizită medicală a lui Biden, cel mai în vârstă preşedinte american.

El îşi va face examenul în curând, aşa cum am anunţat ”, declara ea săptămâna trecută.

Imediat ce va face acest lucru, el vă va furniza această informaţie în mod transparent tuturor. El este testat cu regularitate, la recomandarea medicului său. Vă furnizăm cu regularitate şi aceste informaţii. Mă bucur să verific şi să văd când a fost testat ultima oară şi să vă furnizez aceste informaţii”, declara ea.

În 2019, Biden a luat medicamente pentru reflux gastric acid, colesterol, alergii de sezon şi anticoagulanţi.

Joe Biden a supravieţuit unui număr de două anevrisme cerebrale la sfârşitul anilor '80.

El a suferit, de asemenea, de o tromboză venoasă puternică şi o embolie pulmonară.

O'Connor sublinia în 2019 că nu existau riscuri grave de sănătate ale lui Biden, iar bolile sale anterioare se aflau sub control.

Prima vizită medicală a lui Donald Trump a avut loc la un an de la instalarea miliardarului la Casa Albă. Mediul de atunci al Casei Albe, Ronny Jackson, anunţa la acea vreme că Trump se bucura de o sănătate ”excelentă” şi că avea ”multă energie şi multă rezistenţă”.