Judecător american: Militarii care refuză să se vaccineze anti-COVID din motive religioase nu pot fi pedepsiţi

Un judecător federal american a blocat luni pedepsirea de către Pentagon a unui grup de militari din cadrul forţelor SEAL şi a altor membri din forţele speciale care au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19 din motive religioase, relatează Reuters, potrivit Digi24.

Urmărește-ne peGoogle news
Judecător american: Militarii care refuză să se vaccineze anti-COVID din motive religioase nu pot fi pedepsiţi

În urma depunerii unei plângeri de către 35 de membri ai forţelor speciale, judecătorul Reed O'Connor a emis un ordin preliminar care blochează intenţia Departamentul Apărării şi Forţele Navale de a-i pedepsi pe militarii care, din motive religioase, au refuzat să se vaccineze.

Reed, care a fost numit în funcţia de judecător federal în mandatul fostului preşedinte George W. Bush, a spus că Forţele Navale nu au acordat nici măcar o singură excepţie pe motive religioase de la regula vaccinării, notează Digi24.

În acest caz membrii Forţelor Navale caută să îşi apere libertăţile pentru a căror protecţie au făcut atât de multe sacrificii. Pandemia de COVID-19 nu autorizează guvernul să abroge aceste libertăţi”, se arată în decizia de 26 de pagini dată de judecătorul O'Connor.

Militarii respectivi au făcut obiectul unor măsuri disciplinare pentru refuzul lor de a se vaccina anti-COVID.

First Liberty Institute, o organizaţie dedicată apărării libertăţii religioase în SUA şi care îi reprezintă pe cei 35 de militari reclamanţi, a salutat decizia judecătorului federal. 

Forţarea unui militar să aleagă între credinţă şi servirea ţării sale este în contradicţie cu Constituţia şi valorile Americii, a subliniat Mike Berry, avocatul general al First Liberty Institute, într-o declaraţie scrisă. 

În luna noiembrie, o curte de apel federală din SUA a suspendat ordinul federal prin care administrația Joe Biden cerea ca personalul din companiile americane cu cel puțin 100 de angajați să fie vaccinat împotriva COVID-19 sau să fie testat săptămânal, invocând „probleme grave de ordin legal și constituțional”.