Joe Biden și Vladimir Putin au acceptat întâlnirea propusă de Emmanuel Macron, pentru soluționarea crizei din Ucraina
Vladimir Putin și Joe Biden au acceptat luni să se întâlnească la un summit propus de președintele francez Emmanuel Macron cu condiția ca o invazie a Ucrainei să nu aibă loc până atunci, un anunț surprinzător venit într-un moment în care se spunea că războiul este iminent. Criza din Ucraina va fi luni subiectul unei întruniri extraordinare a OSCE, tot luni urmând să aibă loc și o rundă de discuții între miniștrii drancez și rus de externe.
UPDATE:
„Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Puţin mai devreme, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, salutase, la Bruxelles, organizarea unui summit între preşedintele american Joe Biden şi cel rus Vladimir Putin, sperând într-un acord privind retragerea trupelor ruse de la frontierele ţării sale.
„Noi credem că orice efort vizând o soluţie diplomatică merită să fie încercat (...) Sperăm că cei doi preşedinţi vor ieşi din sală cu un acord privind retragerea forţelor ruse din Ucraina”, a declarat Kuleba la sosirea la o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană.
La rândul său, secretarul pentru afaceri europene al Franţei, Clément Beaune, a afirmat luni că Parisul întrevede o „speranţă diplomatică” în criza ucraineană după acordul de principiu al preşedinţilor Putin şi Biden de a se întâlni.
„Există o realitate de teren, o tensiune pe teren cu o prezenţă militară rusă ce rămâne extrem de puternică la porţile Ucrainei, cu o întreagă serie de încălcări pe parcursul weekendului ale încetării focului în Donbas pe linia frontului, şi, în acelaşi timp, o speranţă diplomatică care a fost reconstruită”, a declarat Clément Beaune la postul LCI.
Știre inițială
Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin "dacă nu are loc o invazie", a confirmat Casa Albă, în absența unor reacții, până luni dimineață, din partea Kremlinului.
Statele Unite "se angajează să continue diplomația până la momentul în care va începe o invazie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.
"Suntem, de asemenea, pregătiți să generăm consecințe rapide și severe dacă, în schimb, Rusia alege războiul", a avertizat Psaki, "iar în acest moment, Rusia pare să își continue pregătirile pentru un atac la scară largă asupra Ucrainei foarte curând.
Conținutul summitului va fi pregătit de secretarul de stat american Antony Blinken și de omologul său rus Serghei Lavrov atunci când se vor întâlni joia viitoare, a precizat Elysée.
Vladimir Putin a pus izbucnirea violențelor pe seama "provocărilor" ucrainene, în timp ce separatiștii au ordonat evacuarea civililor și mobilizarea oamenilor în stare de luptă.
Ordinul de evacuare a determinat 53.000 dintre cei trei milioane de civili care trăiesc în zona separatistă să se refugieze în Rusia, potrivit Moscovei, iar în regiunea rusă Kursk a fost declarată starea de urgență.
Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a acuzați "tirurile provocatoare" ale rebelilor sprijiniți de Moscova și a cerut reluarea negocierilor cu Rusia sub egida OSCE și stabilirea unei "încetări imediate a focului".
Oficialii din regiunea separatistă Lugansk au declarat luni că doi civili au fost uciși în bombardamentele armatei ucrainene, acuzații care nu au putut fi verificate în mod independent.
Șefii diplomațiilor rusă și franceză, Serghei Lavrov și Jean-Yves Le Drian, urmează să aibă discuții luni, potrivit Moscovei.
Tot luni urmează să aibă loc și o reuniune extraordinară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) privind Ucraina.
Sursa: HotNews.ro