Joe Biden avertizează că SUA vor interveni militar dacă China invadează Taiwanul

Joe Biden, președintele Statelor Unite, a subliniat că armata americană va interveni în cazul în China va ataca Taiwanul.

Urmărește-ne peGoogle news
Joe Biden avertizează că SUA vor interveni militar dacă China invadează Taiwanul
Foto: Captură Video Twitter

Aflat într-o vizită diplomatică în Japonia, Joe Biden încearcă să descurajeze Beijingul de la o eventuală invazie asupra Taiwanului. Astfel, președintele SUA a transmis că este pregătit să folosească forța militară pentru a apăra statul taiwanez, informează Bloomberg.

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă SUA sunt pregătite să se implice militar pentru a apăra Taiwanul, Biden a răspuns răspicat: „Da, este un angajament pe care ni l-am luat”.

„Suntem de acord cu politica ‘O singură China’. Dar ideea că Taiwanul ar putea fi luat cu forța, pur și simplu luat cu forța, nu este potrivită. Va disloca întreaga regiune și va fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”, a transmis Joe Biden.

Într-o altă remarcă, Biden a reamintit că politica SUA în ceea ce privește Taiwanul „nu s-a schimbat deloc”. Comentând afirmațiile lui Joe Biden, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe a menționat că președintele american a ținut să repete aspectul „politica noastră privind o singură China” și „angajamentul nostru, în conformitate cu Legea privind relațiile cu Taiwanul, de a oferi Taiwanului mijloacele militare pentru a se apăra singur”.

În ceea ce privește Taiwanul, Statele Unite au căutat multă vreme să mențină „ambiguitatea strategică”, o politică menită să minimizeze riscul unui conflict direct cu China, care revendică insula guvernată separat ca parte a teritoriului său, deși Beijingul nu a controlat-o niciodată.

Sursa citată menționează că noile declarații ale lui Biden ar putea înfuria și mai mult Beijingul. China a avertizat de nenumărate ori Washingtonul cu privire la sprijinul sporit acordat Taiwanului.

„Dacă partea americană insistă să joace cartea Taiwanului și merge din ce în ce mai departe pe un drum greșit, va duce cu siguranță la o situație periculoasă”, a declarat Yang Jiechi, cel mai înalt diplomat al Beijingului, într-o convorbire telefonică cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.